Ceļš uz eiro • IR.lv

Ceļš uz eiro

5

Latvija ir izvirzījusi mērķi 2014.gada 1.janvārī ieviest eiro, taču tas prasa vairāku kritēriju izpildi. Izšķirošs būs šis – 2012. – gads, pēc kura Eiropas Komisija vērtēs, vai Latvijas tautsaimniecība izpilda priekšnoteikumus dalībai eirozonā. Ja Komisija dos zaļo gaismu, sāksies konkrēti darbi, lai nodrošinātu pāreju uz jauno maksāšanas līdzekli


1.
 Jāizpilda priekšnoteikumi jeb Māstrihtas kritēriji

Lats jāpiesaista eiro. Izdarīts
Lats ir piesaistīts eiro jau kopš 2005.gada 1.janvāra pēc kursa 1 EUR = 0,702804 LVL, bet no 2005.gada 2.maija Latvija ir pievienojusies «eiro priekštelpai» jeb Valūtas kursa mehānismam II. Tā ietvaros valūtas kurss nedrīkst svārstīties vairāk kā ±15%, taču Latvija vienpusēji apņēmusies nepārsniegt ±1%. Lai ieviestu eiro, vismaz divus gadus iepriekš jādarbojas šajā mehānismā.

Saprātīgi parādi. Gandrīz droši
Valdības kopējais parāds nedrīkst pārsniegt 60% no IKP. 2012.gadā Latvijas valdības kopējais parāds tiek prognozēts ap 45% no IKP, tātad ievērojami zem Māstrihtas līgumā noteiktā atskaites punkta.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu