Bīstami! • IR.lv

Bīstami!

4
Ilustrācija — Frank&Stein
Indra Sprance

Diskusijā par valsts valodu iesaistot Satversmes tiesu, politiķi riskē viedokļu sadursmi no referenduma iecirkņiem pārcelt ielās 

Tā var būt apzināti plānota darbība vai muļķīga nejaušība, bet jebkurā gadījumā mainīt neko vairs nav iespējams – pēc 30 Saeimas deputātu pieteikuma Satversmes tiesai ir jālemj par 18.februāra referenduma atlikšanu vai procesa turpināšanu. 

Nacionālās apvienības un Vienotības deputāti uzskata, ka jautājums par divu valsts valodu iespējamību Latvijā ir pēc būtības antikonstitucionāls un to kā Satversmes «kodolam» neatbilstošu vispār nevar apspriest. Savukārt Satversmes grozījumu iniciatori par noziegumu dēvē likumīgi ierosināta un 187 tūkstošu pilsoņu pieprasīta referenduma pēkšņu apturēšanu un sola – protestētāji izies ielās. 

Iespējams, galavārds par šo jautājumu – cik valsts valodām jābūt Latvijā – būs nevis visiem balsstiesīgajiem pilsoņiem, bet sešiem tiesnešiem Latvijas karoga krāsas mantijās. Līdz Centrālās vēlēšanu komisijas noteiktajai referenduma dienai atlicis mazāk par mēnesi, tāpēc gaidāms, ka Satversmes tiesa jau šonedēļ sniegs atbildi uz jautājumu, vai 18.februārī vēlētāji drīkstēs doties uz balsošanas iecirkņiem, vai tomēr tie būs slēgti. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu