Radioviļņu loterija • IR.lv

Radioviļņu loterija

1
Mūziķis Normunds Šnē (pa labi) savās mājās ir «ētera vilks» radista austiņās — sazināties ar pasauli palīdz melna kaste ar displeju un pogām: reizē raidītājs un uztvērējs. Savukārt Kaspars Uztics novembrī kļuva par pasaules čempionu komandu konkurencē.
Ieva Puķe

YL3DQ un  YL1ZF – tā mūziķi Normundu Šnē un ekonomistu Kasparu Uzticu pazīst radioamatieru pasaulē. Latvijā ir ap 300 šādu cilvēku 

No tumšajām ziemas dienas debesīm vispirms iznirst milzu antena. Sinfonietta Rīga vadītāja Normunda Šnē māja Ziepniekkalnā zem šī verķa silueta izskatās mazāka nekā patiesībā. Pats mūziķis ēkas otrajā stāvā rosās ap aparatūru, kam nav nekāda sakara ar viņa profesiju, bet ir vistiešākā saistība ar uztvērēju, kas patiešām atrodas šajā namā. 

Šņākoņa, neskaidra balsu murdoņa… Normunds pagriež skaņas pogu. «Igrek, Ļeoņid, tri, Dima, ščuka*,» viņš ierunā mikrofonā, «Aļeksandr, dobrij deņ, zdes v Rige operator Normunds**.» Persona vada otrā galā acīmredzot nav sapratusi, tādēļ tiek atkārtots vēlreiz: «Norm: Ņikolaj, Oļga, Roman, Marija***.» Namatēvs nober arī skaitļu rindu, tad tikpat raiti un pieklājīgi, paspēdams apsveikt sarunbiedru Jaunajā gadā, atvadās un paskaidro nejaušajiem klausītājiem: «Šis bija ļoti ātri, pats nepieciešamākais. Izsaukuma signāls ir obligāts, stacija obligāti jāidentificē.» 

Mistiskais Aleksandrs, ar ko viņš tikko sazinājās, atradies Sverdlovskā, Sibīrijā, viņa uztvērējs darbojies 14,166 megahercu frekvencē 20 metru īsviļņu diapazonā. Savukārt dīvainais vārdu savirknējums, ko dzirdējām no Normunda mutes, izrādās viņa paša uztvērēja nosaukuma pirmo burtu atšifrējums Krievijas kolēģim. YL3DQ – tā Šnē pazīst radioamatieru vidē. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu