3 skandāli 2 mēnešos • IR.lv

3 skandāli 2 mēnešos

5
Foto — LETA
Anda Burve-Rozīte

Žaneta Jaunzeme-Grende (47) pēc diviem mēnešiem kultūras ministres amatā iedzīvojusies vairākos skandālos, un KNAB tagad pētīs, vai viņa spējusi valsts intereses nošķirt no privātajām. Atklājoties jauniem faktiem, skandāli ministrei var maksāt amatu 

Imant, paskaties, kādas man šodien smukas zeķbikses! – novilkusi kurpes un izpletusi svārkus, kā gatavotos kniksēt, nākamā kultūras ministre saka medainā balsī. Dzejnieks Imants Ziedonis, atspiedies uz spieķīša, domīgi uzlūko. Piekrītoši pamāj. Pēc pārciestā insulta viņš runā maz. Šī aina risinās aizvadītajā pavasarī, Žanetai todien kājās melnas zeķbikses ar puķītēm, un viņa ieradusies dzejnieka dzīvoklī dienas vidū, lai kaut ko palīdzētu un aprunātos. Iepazinusies ar Ziedoni pirms vairākiem gadiem saistībā ar tūrisma biznesu, kam vēlējās piesaistīt dzejnieka vārdu, viņa grūtā brīdī kļuva par ģimenes draugu un atbalstu. Kā visu, kam ķērusies klāt, Jaunzeme-Grende to darīja ar neiedomājamu enerģiju un aizrautību. Viņai vienmēr bija vīzija. 

Kāda tagad ir Jaunzemes-Grendes vīzija kultūras ministres amatā? Pagājušā gada nogalē viņa izraisīja skandālu ap Operu, atsakoties tās vadību uzticēt Andrejam Žagaram – vienīgajam un konkursa komisijas apstiprinātajam kandidātam uz šo amatu, kurā viņš nostrādājis jau 15 gadus. Drīz vien atklājās, ka šis ir skaļākais, taču ne vienīgais ministres skandāls. Aiz vaimanām par Operas maksātnespēju tās gandrīz pusmiljona parādu dēļ pavīdēja trīsreiz lielākas summas pavisam citā vietā. Runa ir par naudu Nacionālās bibliotēkas būvniekiem, ja atbilstoši līgumam vairs netiktu indeksētas un samazinātas Gaismaspils celtniecības izmaksas. Dienā, kad ministrijas valsts sekretāre Solvita Zvidriņa atkārtoti būvniekiem atgādināja par indeksāciju, Jaunzeme-Grende atstādināja viņu no amata, pamatojot ar neizdarībām un zaudējumu pieļaušanu Operā. Bibliotēkas būvkompānijas pārstāvis Māris Saukāns ir ministres tuvs draugs. Savukārt ministres vīrs Ants Grende, kas strādā apdrošināšanas brokerkompānijā, kuru Jaunzeme-Grende pati savulaik izveidoja un vadīja, nācis uz ministriju skaidrot tās darbiniekiem, kā pareizi būtu jārīko apdrošināšanas iepirkumi. Tagad premjerministrs Valdis Dombrovskis lūdzis KNAB pārbaudīt ministres iespējamo interešu konfliktu. No biznesa aprindām nākusī jaunā ministre amatā ir nostrādājusi divus mēnešus. Bilance – trīs skandāli. 

Svilpe un tamburīns
«Sporta skolotāja. Prot ar svilpi mutē likt nostāties ierindā, prot ielikt kaktā,» par Jaunzemi-Grendi teic kādas Kultūras ministrijas pakļautības iestādes vadītājs. Atklāti, ar savu vārdu par ministri izteikties vēlas retais – vieniem būs jāsastrādājas turpmāk, citiem negribas aizvainot. Salīdzinājums ar sporta skolotāju nav nejaušs: kultūras ministre absolvējusi Sporta pedagoģijas akadēmiju, studiju laikā piestrādājusi par treneri 8.bērnu un jaunatnes sporta skolā. Pati nodarbojās ar orientēšanās sportu, vadīja orientēšanās pulciņu bērniem. Pusaudzes gados ļoti gribējusi kļūt par ārsti, bet, kā sanitāre izmēģinot slimnīcas ikdienu, sapratusi – nespēj skatīties, kā mirst bērni. Uzņēmīgajai, aktīvajai Žanetai sports likās nākamā labākā izvēle. «Bet tad kaut kā apprecējos, un bērni, un sākās kapitālisms,» viņa stāsta. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu