Dombrovskis un oligarhu rēgi • IR.lv

Dombrovskis un oligarhu rēgi

7
Zīmējums — Reinis Pētersons

Kas jāizdara valdībai, lai pēc uzvaras vēlēšanās patiešām mazinātu korupciju Latvijā? 

Kara lauka ķirurģijas gads Latvijā ir pagājis. Daži kungi ar pārmērīgu ietekmi valsts politikā ir amputēti, daži nogādāti rezervistos. Taču nogriezt ir tikai puse no darba, tāpēc 2012.gada sākumā valdošajai koalīcijai jāsaprot, kas jādara, lai izvestu mūs no «oligarhiskās Latvijas». Lai cik mazi būtu koalīcijas konkrētie solījumi korupcijas apkarošanā (valdības deklarācijā korupcijas mazināšana minēta vienā teikumā), viņu padarīto mērīs tieši pēc šīs mērauklas. 

Šis ir svarīgs brīdis, kad Latvija var beidzot izrauties no pasaules korumpētāko valstu pulka. Manuprāt, šai iespējai ir četri stūrakmeņi – cilvēki, institūcijas, likumi un vērtības. 

Cilvēki
Lai kādi būtu reformu plāni, ja koalīcija nespēs sākt pati ar sevi, uzticību sabiedrībā neiegūt. Kā viss noticis līdz šim? Šaurs, oficiāli nedefinēts cilvēku loks pieņem lēmumus, ko pasniedz kā valstiski svarīgus, un nepieņem iebildumus. Virza amatos «savus cilvēkus», necenšoties sabiedrībai pamatot viņu atbilstību. Kritiku apkaro kā politisku uzbrukumu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu