Uz jauno krastu • IR.lv

Uz jauno krastu

4
Karikatūra — Christo Komarnitski

Vai nākotne ir Eiropas Savienoto Valstu izveide pēc tāda paša principa kā ASV? Eiro krīze ir pierādījusi, ka pašreizējais pārvaldības modelis klibo, tāpēc gan politiķi, gan domātāji jau izsaka idejas, kā 27 vai pat vēl plašākai valstu apvienībai attīstīties tālāk

Slapjdraņķis un migla nav nobiedējusi skrējēju. Bijušais Vācijas ārlietu ministrs un Zaļās partijas goda biedrs Joška Fišers (63) ir devies ikdienas krosiņā pa Berlīnes kluso Grīnvaldes rajonu. Skriešana palīdzot domāt. «Vienreiz tieši skrienot man nāca atjausma, kā atrisināt Eiropas problēmas.»

Lai stabilizētu krīzes plosīto kontinentu, Fišers, kas pats sevi uzskata par kaismīgu eiropieti, vēlas redzēt jaunu un aktīvu politisko institūciju, kuru veido eirozonas valstu līderi. Mandātu darboties un reālu varu viņiem piešķirtu nacionālie parlamenti. Viņaprāt, tas būtu pareizākais Eiropas glābšanas plāns. Nevis laiku pa laikam glābt bankas vai Itāliju, vai vienoto valūtu, bet visu kontinentu kopumā. Viņš uzskata, ka šāda «ugunsdzēsēju brigāde» ar ES valdību pārstāvjiem būtu īsts «Eiropas Savienoto Valstu avangards.»

Citiem vārdiem sakot, jābeidz gausties. Eiropu var izglābt, tikai to pārveidojot. Un piedzīvotā krīze ir lūzuma punkts kontinenta apvienošanās vēsturē.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu