Gandrīz... • IR.lv

Gandrīz…

5
Ilustrācija — Līga Kitchen
Indra Sprance

Nils Ušakovs ir cīnītājs – šovasar ieskatījies acīs nāvei, viņš nebaidās iznākt latviešu vēlētāju priekšā un pateikt: «labā krieva» nišas mūsu politikā nav 

Ar vai bez ķirurga skalpeļa «neticamās pārvērtības» šogad piedzīvojis Rīgas mērs un Saskaņas centra vadītājs Nils Ušakovs. No «labā krieva», kas rūpējas par kaķiem, pensionāriem, kultūras iestādēm un ir spēcīgs līderis sarunās par nākamo valdības koalīciju, gada beigās atlicis maz. Redzams politiķis, kas Gaismaspili salīdzina ar Maximu, medijos nopludinātā e-pastu sarakstē parādās kā aktīvs sakarnieks ar Krievijas vēstniecību, parakstās par krievu valodu kā otru valsts valodu un vada apvienību, kurai vismaz šīs Saeimas laikā vairs nav gandrīz nekādu iespēju nonākt pie varas. 

«Gandrīz» ir atslēgvārds, kas raksturo Ušakovu šogad. Divdesmit minūtes maijā gandrīz kļuva liktenīgas viņam, kad mērķis noskriet Rīgas pusmaratonu ātrāk nekā pērn izrādījās parāk ambiciozs paša spēkiem. «Tas bija pārāk liels rezultāta uzlabojums, ko nevari atļauties, ja neesi profesionāls sportists. Ap 17.kilometru man vajadzēja apstāties, bet es vēl trīs noskrēju autopilotā,» komentē Nils. Runājam mēra kabinetā, uzmanību ik pa laikam novērš Kuzja – oficiālā «Rīgas kaķu» dueta ņiprākais pūkainis, kurš intervijas sākumā ieritinās man klēpī, bet vēlāk laiski iekārtojas uz saimnieka elegantā mēteļa, kas pārlikts pār krēsla malu. Nils ir vērīgs, atsaucīgs un laipns. Mugurā neuzkrītošs uzvalks, tas vairs nekarājas uz auguma kā vasarā, un ir grūti noticēt, ka pirms dažiem mēnešiem šā cilvēka dzīvība bija mata galā. 

Gada nogalē Ušakovs ir atsācis skriet. Kaut fiziski esot gatavs, maratonā gan vairs nepiedalīsies, «citādi mani nosistu kaut kur pa vidu starp mājām un darbu – ja ne sieva, tad kāds no biroja». Tie nav tukši vārdi. Mēra atveseļošanai dažās dienās tika saziedoti vairāk nekā 180 tūkstoši latu, turklāt liela loma bija viņa ārštata padomniekam miljonāram Ērikam Teilānam, kurš Nila dzīvībai izšķirīgajās stundās ar savu nekustamo īpašumu garantēja 250 000 eiro kā iemaksu Berlīnes klīnikas Charite prasītajam depozītam. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu