Havela iela • IR.lv

Havela iela

4
Aivars Ozoliņš

Prezidents-disidents pierādīja, ka principi un ideāli nav vārgu sapņotāju privilēģija

Svētdien no dzīves aizgājušā Vāclava Havela vārds Latvijā daudziem bija zināms jau pirms 1989.gada, kad viņš kļuva par Čehoslovākijas «samta revolūcijas» līderi. Tie, kuri padomju laikos klausījās aizliegtās «balsis» jeb Rietumu radio raidījumus, zināja, ka ir tāds čehu «disidents» jeb «citādi domājošais». Taču šāds apzīmējums Havelam bija maldinošs. Viņš ir paraugs nevis tikai «citādai domāšanai», bet gan pirmām kārtām sevi cienoša cilvēka atbildīgai rīcībai pretstatā, kā viņš to dēvēja, «dzīvošanai melos». Un jo īpaši svarīgi – paraugs, ka šāda rīcība ir labākā arī politikā.

Ne tikai bezpartejiskie «padomju» pilsoņi, bet arī daudzi kompartijas biedri domāja citādi, nekā prasīja pašu sludinātās ideoloģijas dogmas. Taču Havels un citi tā dēvētie disidenti izvēlējās arī publiski ikdienā rīkoties tā, kā domāja, pat ja tas nozīmēja personiska komforta vai pat brīvības zaudēšanu.

Havels sabija cietumos Absurdistānā, kā viņš bija nodēvējis komunistu sistēmu, kopumā piecus gadus, jo bija izvēlējies nedzīvot melos. Tāpat kā latvietis Gunārs Astra gandrīz 20 gadus pavadīja aiz dzeloņdrātīm, jo arī tiesnešiem teica: «Es ticu, ka šis laiks izgaisīs kā ļauns murgs.» 1969.gadā Havels rakstīja: «Pat tīri morāla rīcība, kurai nav cerību uz tūlītēju un redzamu politisku efektu, var pakāpeniski un netieši ar laiku iegūt politisku nozīmīgumu.» 20 gadus vēlāk Absurdistānas murgs izgaisa, kad arvien vairāk cilvēku bija izdarījuši personisku izvēli par labu morālai rīcībai. Kā, piemēram, tas pirmo reizi savu attieksmi publiski paust izlēmušais telefonu meistars, kuru The Independent korespondents Prāgā Edvards Lūkass (tagad The Economist žurnālists) citēja pēc demonstrācijas izgaiņāšanas Vāclava laukumā 1989.gadā: «Es gulēju zemē, un policisti mani sita. Un es jutos brīvs.» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu