Ja es kļūšu slavens • IR.lv

Ja es kļūšu slavens

7
Foto — Nora Krevneva, F64
Ieva Puķe

Toms Kreicbergs jeb Tom Crosshill (25) laiž klajā latviski iztulkotu savu darbu izlasi Dubultnieki un citi stāsti. Amerikā, kur pavadījis astoņus gadus, viņš cer izdot pirmo romānu – uzrakstītu angļu valodā 

Uz sarunu Toma Pārdaugavas miteklī uzprasos pati. Šķiet tik interesanti ieraudzīt, kā Latvijā integrējas cilvēks, kurš šeit atgriezies brīdī, kad visi brauc prom. Pa Toma otrā stāva viesistabas logu daudzdzīvokļu mājā Kapseļu ielā, līdzās kādas pamestas fabrikas teritorijai, ieplūst šim gadalaikam daudz gaismas. Silta, askētiska telpa. Toms, uzvārījis tēju, ierāda man vienu no diviem atpūtas krēsliem. 

Pirms astoņiem gadiem pabeidzis prestižo Rīgas 1.ģimnāziju, viņš ieguva stipendiju studijām Rīda koledžā Portlendā, Oregonā, arī aizdevumu no fonda Jaunā akadēmija. Vecāku dzīvokli šajā mājā, stāvu zemāk, pameta ambiciozs padsmitgadnieks. Šāgada maijā – jau savā personīgajā platībā – čemodānus izpakoja jauns vīrietis. No papes kastes viņš izcēla arī stikla statueti: Amerikas fantastikas literatūras žanra augstāko apbalvojumu Nākotnes rakstnieki, ko 2009.gadā Holivudā bija saņēmis no aktrises Lī Purselas un slavenā literāta Lerija Nīvena rokām. Izmantojot kā ieejas biļeti šo apbalvojumu, kā arī iekļaušanu Amerikas Fantastikas rakstnieku apvienībā, turpmākos divus gadus Toms cer radīt un publicēt ko tādu, par ko runās «lielās literatūras» pasaulē. Viņš raksta angliski. Šajā valodā tapa arī perestroikas laikā Rīgā piedzimušā puiša pirmie mēģinājumi noformulēt to, ko nebija iespējams izdarīt skolas sacerējumos.    

13 gados – interneta rakstnieks
Toms šķiet vecāks par saviem nepilnajiem 26 gadiem, erudīts un apvaldīts, intelektuāli aristokrātisks. Amerikā ieguvis fizikas bakalaura grādu, viņš, kā pats smejas, pieder eksakto zinātņu klanam: vairāki viņa ģimenes locekļi absolvējuši 1.ģimāziju, tēvs ir Rīgas Tehniskās universitātes lektors, māca automehāniku, māte – matemātiku Rīgas Doma kora skolā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu