Krievu ziema • IR.lv

Krievu ziema

4
Cilvēki pulcējas protesta demonstrācijai Maskavā.

Pirms nedēļas neviens neprognozēja, ka desmitiem tūkstošu protestētāju iznāks Maskavas ielās. Tagad neviens nezina, cik laika Putinam vēl atlicis 

Jau kuro gadu decembris Maskavā vairāk atgādina martu. Uzsnigušais sniegs ātri nokūst, upēs un dīķos ne miņas no ledus. Arī politikā marts itin kā pietuvojies decembrim, jo pēc šomēnes aizvadītajām Valsts domes vēlēšanām martā jāseko prezidenta vēlēšanām. Vēl nesen likās, ka to iznākums ir iepriekš izlemts. Tagad tā vairs nešķiet. Izskatās, ka agrākais un nākamais prezidents Vladimirs Putins zaudē savu galveno trumpi – vispārējo sabiedrības vienaldzību. Visus viņa valdīšanas gadus starp varu un tautu Krievijā bija spēkā neafišēts pakts: vara netraucē dzīvot pilsoņiem, pilsoņi netraucē varai. 10.decembrī pilsoņi šo paktu lauza. 

Precīzāk, pakts zaudēja spēku jau nedēļu agrāk, kad Kremļa partija Vienotā Krievija (VK) cieta sakāvi vēlēšanās. Protams, oficiālie 49,32% demokrātiskā valstī nozīmētu uzvaru, taču Krievijā tas ir zaudējums. Partija, kuras panākumus kaldināja aģitatori, ieskaitot valsts pirmās personas, un visa administratīvā sistēma, nespēja pat pietuvoties rezultātam, ko uzrādīja pirms četriem gadiem. Vladimirs Rižkovs, viens no oficiāli nereģistrētās Tautas brīvības partijas līderiem, savā blogā izteicis pieņēmumu, ka VK reālais rezultāts bijis vismaz par 15% zemāks. Tieši rezultātu masīvā viltošana, par kuru pēc 4.decembra internetā informēja daudzi opozīcijas novērotāji, arī kļuva par pēdējo pilienu pacietības kausā. Kaut gan, kā uzskata Rižkovs, pagrieziena punkts bija 24.septembris, kad Putins paziņoja par nodomu atgriezties prezidenta amatā. Tieši tad pilsoņi izlēma, ka vienreiz pietiek. Tādējādi plašais protests, kas sestdien Maskavā Bolotnajas laukumā pulcēja tūkstošus (organizatori nosauc vismaz 60 vai pat 150 tūkstošus, policija – 25 tūkstošus), bija adresēts tieši «nacionālajam līderim», kā vēl nesen Putinu dēvēja oficiālie plašsaziņas līdzekļi. Ne velti «Krieviju bez Putina» manifestētāji skandēja skaļāk un saliedētāk nekā pārējos lozungus. 

Pašcieņa lika nākt
Viss Maskavas centrs bija policistu pārpildīts. Sarkanais laukums slēgts, to apjoza trīs kordoni. Garā kolonnā novietotas automašīnas ar restotiem logiem stāvēja kā mēms brīdinājums, ar ko šī diena var beigties tiem protestētājiem, kas sestdien plūda Bolotnajas virzienā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu