Par divām pensijām līdz okeānam • IR.lv

Par divām pensijām līdz okeānam

6
Agrita un Rihards dzīvo Madonas novada Kalsnavā. Pirms gada viņi devās uz Āfriku, lai pārziemotu. Fonā Riharda garāža, kur viņš stellē busu, lai nākamziem dotos uz Sarkano jūru.
Ieva Alberte

Pērn trīs madonieši ar busiņu devās uz Maroku, lai pārziemotu. Piecus mēnešus dzīvoja okeāna krastā un ēda astoņkājus. Nākamgad brauks uz Sarkano jūru

Rudens bija tik riebīgs, ka Rihards vienkārši vairs to nevarēja izturēt. Auksts, slapjš. Katru rītu jākurina māja. Sala rokas un kājas. Rihards piezvanīja draugam Ivaram, kurš dzīvo Madonā, un teica: «Laižam uz siltajām zemēm. Vienalga, kur – ka tik silts. Uz dullo laižam! Tev pensija, man pensija. Benzīnam sanāks.» To atceroties, madonietis Rihards Ulfs ieslēdz televizoru. No ceļojuma uz Maroku viņam ir 30 stundu videomateriāls. Esam atbraukuši ciemos uz Madonas novada Jaunpiecēnu mājām netālu no Kalsnavas. Istaba ir tā sakurināta, ka nāk snaudiens. Riharda draudzene Agrita Kalniņa skaidro, ka citādi nevar: Rihards ir salīgs. Jau pa logu paskatoties, viņam nākot drebuļi. Var saprast. Smidzina lietus, un monotoni stiepjas lietus lāses no koku zariem. Pelēkā lauku māja mežmalā stieg biezā, griežamā miglā. 

Ar Lilitu Ozoliņu zem rokas
Pērn Rihards pārdeva automašīnu, lai par nedaudz vairāk nekā 1000 latiem nopirktu divus busus un no tiem izveidotu vienu. Vairs nebija, ar ko braukt pēc pārtikas uz Madonu, tāpēc iepirkās autoveikalā un garāžā montēja sapņu vāģi. Uztaisīja vēja ģeneratoru, kas lādēs akumulatoru, taču paziņa neatbrauca to piemērīt, tāpēc arī neuzlika. Kā alternatīvu degvielas avotu busam ierīkoja gāzi. 

Ar tehniku Rihards ķimerējas kopš septiņu gadu vecuma, kad miskastē atrada trīsriteni: noņēma tam pedāļus un sēdekli, apgrieza otrādi rāmi un tupus laidās lejup no Bastejkalna. Viņa tēvs kuģoja uz zemūdenes Ronis, mamma strādāja par kurinātāju Ķīmijas institūtā. Ģimenē auga pieci bērni. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu