Noņemam putukrējuma kārtas • IR.lv

Noņemam putukrējuma kārtas

7
Foto — Rūta Kalmuka, F64
Indra Sprance

Sarmīte Ēlerte vieniem ir iedvesmojoša taisnības cīnītāja, citiem – augstprātīga kundze, kas nedzird atšķirīgus viedokļus. Ārkārtas vēlēšanās zaudējusi ministres amatu, viņa nav aizgājusi no politikas. To iesaka arī vidējam latvietim – nesūdzēties, bet darīt 

Tā ir vienkāršāk, – ļoti klusi, gandrīz tikai sev nosaka Sarmīte, otro reizi skaidrojot, kāpēc nevēlas fotografēties savās Jūrmalas mājās. Viņai nekad neesot bijusi pieņemama «slavenību» privātā izrādīšanās, nelīdz arī mūsu solījums fotografēt tikai bibliotēkā. Pašlaik viņai esot sakrauta grāmatu kaudze, kas gaida kārtu lasīšanai – kad būs brīvāks laiks. Tik drīz gan tas nepienāks. 

Kaut arī Saeimā nav ievēlēta (būdama gan otrā biežāk svītrotā, gan «plusotā» kandidāte Vienotības sarakstā Zemgalē, Ēlerte no otrās noslīdēja uz ceturto pozīciju un palika aiz svītras) un tāpēc nesaglabāja arī kultūras ministres amatu, viņa kļuvusi par savas pēcteces Žanetas Jaunzemes-Grendes padomnieci un par premjera Valda Dombrovska ārštata padomnieci, darbalaiks esot saplānots pa stundām. 

«Tas ir daudz!» saka Ēlerte, kad pavaicāju, vai tas ir viss, ar ko viņa pašlaik nodarbojas. Vēlāk izrādās, ka viņa aizrāvusies gan ar radošā kvartāla ideju Miera ielā, bijušajā Tabakas fabrikā (zaļā gaisma projektam dota arī viņas ministrēšanas laikā), gan arī aktīvi iesaistījusies Lestenes baznīcas atjaunošanā. Savu laiku paņem arī dēls Krišs (20), kurš gan pēdējos gados vairāk atrodas ārzemēs – Anglijā pabeidzis privātskolu, pašlaik Hāgā apgūst Eiropas studijas. «Viņai ir citāda audzināšanas pieeja nekā citiem vecākiem – man vairāk vai mazāk bija atļauts viss, caur pieredzi ļāva mācīties,» saka Krišs. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu