Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

3
Tokijas iedzīvotāji pie milzīga TV ekrāna skatās kartē, kas rāda Ziemeļkorejas izšautās raķetes trajektoriju pāri valsts teritorijai.

Nedēļas notikumi pasaulē

Starptautiskā reitingu aģentūra Standard&Poor’s pirmdien brīdināja gandrīz visas eirozonas valstis, ieskaitot Vāciju un Franciju, par to kredītreitingu iespējamu pazemināšanu. Brīdinājums trīs dienas pirms ES sammita Briselē bija pārsteigums investoriem un izraisīja akciju cenu samazināšanos un eiro kursa krišanos pret ASV dolāru. S&P brīdinājums attiecas uz 15 no 17 eirozonas valstīm. Tas neskar Grieķiju un Kipru, kuru reitingi jau ir ievērojami samazināti.

Francija un Vācija vēlas jauna Eiropas Savienības līguma noslēgšanu, pirmdien pēc tikšanās ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli paziņoja Francijas prezidents Nikolā Sarkozī. Jaunais līgums varētu attiekties vai nu uz visām 27 ES dalībvalstīm, vai arī vienīgi uz eirozonas valstīm, pārējām dalībvalstīm tam pievienojoties brīvprātīgi. Abas valstis arī vēlas, lai eirozonas dalībvalstīm, kas neievēro noteikto budžeta deficīta līmeni 3% apmērā no iekšzemes kopprodukta, automātiski tiek piemērotas sankcijas.

Itālijas jaunā valdība svētdien publiskoja ambiciozus taupības pasākumus, ko premjers Mario Monti raksturoja kā Glābiet Itāliju! plānu, lai jau 2013.gadā sastādītu valsts budžetu bez deficīta. Valdība, piemēram, iecerējusi atjaunot nekustamā īpašuma nodokli, ko pirms trim gadiem atcēla Silvio Berluskoni, palielināt PVN līdz 23%, kā arī pacelt pensionēšanās vecumu līdz 62 gadiem sievietēm un 66 gadiem vīriešiem (pašlaik ir 60 un 65 gadi). Izziņojot šos taupības pasākumus, jaunā labklājības ministre Elsa Fornero apraudājās.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu