Krīze 2.0 • IR.lv

Krīze 2.0

2
«Situācija nav bezcerīga, pretējā gadījumā ar savu reputāciju neriskētu,» saka Ķekavas izpilddirektors Aldis Škutāns (pa labi), kura rokās uzņēmuma vadība nodota tikai šovasar. Viņam palīdz konsultants Edgars Godmanis, bijušā premjera dēls.
Inta Lase

Krājbankas krahs ķēra Latviju pēkšņi kā zibens. Taču ne no skaidrām debesīm. Negaiss sāk savilkties, un biznesā ziema šogad gaidāma barga – energocenas kāpj, noiets eksporta tirgos plok, bet pa «cauro» robežu ieplūst kontrabanda un preces par dempinga cenām. Vai vairāku ilggadēju nacionālo ražotāju pieteiktā tiesiskā aizsardzība pret bankrotu ir jauna maksātnespējas viļņa pazīme? 

Pavelkot svītru mēneša bilancei, bija skaidrs – tā turpinot, maksātnespēja ir neizbēgama, un bezdarbnieku rindas papildinās vēl 600 cilvēku. Parādi krājās, bet vasarā sāktā reorganizācija nav brīnumnūjiņa, ar ko vienā rāvienā uzlabot uzņēmuma finanses. Tāpēc Latvijas vecākā putnu fabrika Ķekava oktobrī lūdza sākt tiesiskās aizsardzības procesu (TAP). Tas nozīmē – parādsaistību atmaksa pārstrukturēta un ar kreditoriem pakāpeniski vajadzēs norēķināties turpmāko divu gadu laikā. Putnu audzēšana un pārstrāde nav apstājusies ne mirkli, un mēs, pircēji, pat nenojaušam, ka iecienīto kūpināto vistiņu ražotājam šī ziema būs izšķiroša. 

Valgundē aina ir vēl skarbāka. Liķieru fabrikā Veta, kas 1992.gadā kā pirmais privātais uzņēmējs saņēma licenci alkohola ražošanai Latvijā, viss ir kluss un tukšs – iekārtu līnijas stāv, licence uz laiku apturēta, vairāk nekā simt darbinieku atbrīvoti. Arī šis uzņēmums jūnijā pieteicis tiesisko aizsardzību. 

Pēc vairāku gadu cīniņiem oktobrī pieteikta Jelgavas uzņēmuma Larelini maksātnespēja, kas iedzīvojies lielos nodokļu parādos. Kāds būs ražotnes liktenis, to pašlaik skaidri nespēj pateikt neviens. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu