Snorry, puiši! • IR.lv

Snorry, puiši!

3
Vladimirs Antonovs 2011.gadā pirms "Latvijas Krājbankas" kraha. Foto: Lita Krone, LETA
Inta Lase

Bankas Snora krahs nav tikai laupījis naudu un sirdsmieru noguldītājiem, tas arī radījis jaunu joku – kopš pagājušās nedēļas leiši «sorry» vietā saka «snorry»

Latvieši saņem «snorry» par Krājbankas neglābšanu, bet paši lietuvieši pagaidām pat skopo «snorry» nav vēl dzirdējuši no bijušajiem bankas īpašniekiem, kas pagājušajā nedēļā tika aizturēti Lielbritānijā pēc Lietuvas prokuratūras prasības. Labprātīgi atgriezties viņi negrasās, Anglijas tiesa decembra vidū lems, vai Vladimiru Antonovu un Raimondu Baranausku izdot Lietuvai, kur viņus gaida smagas apsūdzības bankas līdzekļu piesavināšanā, dokumentu viltošanā. 

Vai Snoras un Krājbankā palikušos līdzekļus izdosies atgūt pilnā apjomā, lielā mērā būs atkarīgs no iespējām pierādīt bankas īpašnieku ļaunprātību un atsavināt citus viņu vērtīgos aktīvus. Pats Antonovs medijiem atzinis – kopš Snoras nacionālizācijas esot nabags. Tas ir pārspīlējums, taču aktīvu analīze liecina, ka pārgalvīgā investīciju politika nav atmaksājusies. 

Sava pirmā miljona izcelsmi Antonovs nav publiski atklājis, toties viņa pirmā banka gan ir zināma – nelielā Akademhimik banka Krievijā, kuru viņš lēti pārņēma pēc 1998.gada finanšu krīzes. Turpinot audzēt savu finanšu «svaru», Antonovs 2003.gadā par 65 miljoniem dolāru iegādājās Konversbank. Tūlīt sekoja arī Lietuvas Snoras un tālākie ar šī holdinga izplešanos saistītie pirkumi. 2006.gadā konsolidētie Konversbank grupas aktīvi kopumā pārsniedza jau 3 miljardus dolāru. Viņš turpināja banku iegādi arī Krievijā, taču prioritāte bija Baltija, ko apliecina arī viedais izteikums lietuviešu presē: «labāk būt lielai zivij mazā dīķī, nekā mazai – lielā dīķī». 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu