Negribēts «atvaļinājums» • IR.lv

Negribēts «atvaļinājums»

5
Uga Dumpis

Kā tur ir ar tām gripas vakcīnām, man zvana un jautā katru gadu

Tuvojas ziema, un cilvēki kļūst skumīgāki, jo tālu nav gripas sezona. Man kā ārstam šis laiks saistās ar to, ka zvana radinieki, kaimiņi, kolēģi un pat knapi pazīstami cilvēki, un visi interesējas par vakcināciju. Klusībā vienmēr ceru, ka kāds būs kaut ko iemācījies, bet nekā – jautājumi ir tie paši. 

Man pašam gripas izjūtas ir aizmirsušās, jo daudzus gadus vakcinējos. Arī tāpēc, ka esmu ārsts un zinu, ka varu būt lipīgs jau 24 stundas pirms slimības simptomu parādīšanās un darbā inficēt novājinātus cilvēkus. 

Gripa ir elpceļu slimība, kas parasti izraisa augstu temperatūru, īpaši sliktu pašsajūtu un, ja vien nepievienojas komplikācijas, ilgst aptuveni piecas dienas. Pēdējos gados izplatītā pandēmiskā A (H1N1) gripa parasti norit vieglāk, bet dažām pacientu grupām, piemēram, grūtniecēm vai astmas slimniekiem, var izpausties īpaši smagi. Sevišķi jāuzmanās grūtniecēm, kurām slimība var būt nāvējoša un ievērojami apdraud arī augli. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu