Dubultā dzīve • IR.lv

Dubultā dzīve

5
Foto — Andrejs Terentjevs, F64

Herbjorga Vasmu ir viena no ievērojamākajām mūsdienu norvēģu rakstniecēm, vairāki viņas darbi izdoti arī Latvijā. Rakstniece bija ieradusies Rīgā, lai stāstītu par savu jauno grāmatu Simts gadi. Tā atklāj arī rakstnieces personisko drāmu –  šokējošu vardarbību, ko Vasmu bērnībā piedzīvojusi no sava tēva

Grāmatnieku reklāmas sauklis, kas iesēdies norvēģu apziņā, ir: Herbjorga Vasmu ir viena no mūsdienu norvēģu literatūras «lielā četrinieka». Pārējie trīs ir Dāgs Sūlstads, Anne Karīna Elstāde un Jāns Hjēštads. Populārāko vērtējumu un tulkojumu daudzās valodās, to skaitā latviski, ir izpelnījušās Vasmu vēsturiskās drāmas – mežonīgās Dinas un seksuāli izmantotās Toras triloģijas. 

Ar pēdējiem diviem darbiem viņa ir gājusi jaunus ceļus – romāns Glāzi piena, lūdzu ir par lietuviešu meiteni Dorti, starptautiskās cilvēktirdzniecības upuri. Savukārt pēdējais romāns Simts gadi ir Vasmu atgriešanās pie savas dzimtas saknēm «pa sieviešu līniju», kurā viņa atklāj saikni ar savu agrīno romānu varoni Dinu, kā arī personiskās dzīves traumu – aizliegtās ciešanas no tēva rokas. Šis romāns apgādā Zvaigzne ABC drīz iznāks arī latviski. Rīgā Herbjorga Vasmu bija ieradusies pēc Norvēģijas vēstniecības uzaicinājuma. 

Jūsu dzimtas grāmata Simts gadi skar arī jūsu dzīvi, vai ne?
Grāmata radās no vēlmes rakstīt par savām priekštecēm. Mana vecvecmamma ir dzimusi 1842.gadā, bet es – 1942.gadā, tāpēc nolēmu, ka manuskripta nosaukums būs Simts gadi. Sākotnējo ideju par trīs savas dzimtas sievietēm paplašināju, ietverot arī savu stāstu. Un tas mainīja perspektīvu, jo viens ir rakstīt par savām priekšgājējām, bet pavisam kas cits – par sevi. Taču grāmata nav nekāda biogrāfija. Katra tās daļa ir veltīta vienai sievietei. Un katru nodaļu es sāku ar nodaļu par Herbjorgu. Es visu laiku esmu līdzās grāmatas varonēm kā sava veida komentārs, un stāsts par mani beidzas ar manu dzimšanu uz tantes virtuves sola. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu