Upurim vieglāk • IR.lv

Upurim vieglāk

2

Parakstu vākšana par krievu valodas statusu palīdzēs Saskaņas neveiksmi ar valdības veidošanu pārvērst vēlētāju mīlestībā 

Kad Saskaņas centra līderu Jāņa Urbanoviča un Nila Ušakova neveiksmi – palikšanu ārpus valdības koalīcijas – mediji sāka saukt tieši par neveiksmi, tam noticēja daudzi, bet ne SC atbalstītāji. Saskaņieši sākuši pārliecināšanas kampaņu, kurā viņu atbalstītāji kļuvuši ne vien par mērķauditoriju, bet arī par līdzdalībniekiem. Īstajā brīdī un pārdomāti. Par šādas kampaņas formu kļuvusi parakstu vākšana par otro valsts valodu. Skaidrs, ka nekādas likumdošanas izmaiņas nesekos. Tāpēc runa ir tieši par mobilizācijas formu – kolektīvo parakstīšanos. 

Stratēģiski šādai PR akcijai ir vismaz divi svarīgi mērķi. Pirmais – lai elektorāts (un arī plašāk – krievvalodīgie Latvijā) vēl vairāk personificējas ar SC, otrais – pārliecināt vēlētājus, ka pašu politiķu neveiksme patiesībā ir liela netaisnība. Būt par upuriem šajā brīdī Saskaņai ir izdevīgi, it īpaši par diskriminācijas upuri, jo vārds «diskriminācija», kaut arī vairs tik bieži Latvijā neskan (kopš Krievijas mediji zaudējuši interesi par Baltijas reģionu), tomēr krievvalodīgajiem izraisa daudz personisku asociāciju. 

Nākamais solis, lai glābtu savu reitingu, – pastiprināt vienādības zīmi starp SC un krievvalodīgajiem. Partijas pašviktimizācijas akcija – pikets pie Saeimas – bija totāla izgāšanās, kas saskaņiešiem kļuva par bīstamu signālu: mobilizēt krievvalodīgo auditoriju konkrētai darbībai nav nemaz tik viegli. Tāpēc tika «iedarbināta» parakstu vākšana kā ērtāks un vieglāks dusmu izgāšanas mehānisms. Turklāt – ko dara cilvēks, kas jūtas diskriminēts? Viņš ir gatavs «sist» pašā sāpīgākajā vietā. Parakstu vācēji rīkojas racionāli: starp ekonomiku, ģimeni, demokrātiskām vērtībām un valodu viņi izvēlas pēdējo kā svētāko un sāpīgāko tēmu latviešiem. Turklāt šis jautājums ir vieglāk paceļams publiskajā diskursā, jo izraisa asākas reakcijas. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu