Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

4
Divas dienas pēc svētdien Turcijas austrumos notikušās spēcīgas zemestrīces, glābšanas dienesta darbiniekiem izdevās no drupām dzīvu izlcelt tikai divas nedēļas vecu meitenīti. Dzīva ir arī viņas mamma, taču aizvien iesprostota savas mājas drupās. 7,2 balles stiprajā zemestrīcē dzīvību zaudējuši vismaz 366 cilvēki, bet 1300 ir ievainoti. Vanas pilsētas provincē vien sagruvušas 2200 ēkas.

Nedēļas notikumi pasaulē


Lībija svētdien pasludināja tautas atbrīvošanos pēc 42 gadus ilgušās diktatora Muammara Kadāfi valdīšanas,
kas beidzās ar viņa sagūstīšanu un nāvi šonedēļ, kas nozīmēja astoņus mēnešus ilgušā pilsoņu kara beigas un valsts virzību uz demokrātiju. Jaunā Lībijas pagaidu valdība tiks izveidota tuvāko divu nedēļu laikā, pirmdien solīja Nacionālās pagaidu padomes priekšsēdētājs Mustafa Abdeldžalils. Jaunā valsts administrācija otrdien kādā vietā, kas plašākai sabiedrībai netiek atklāta, apglabājusi gāzto līderi Kadāfi, kas tika nogalināts pagājušo ceturtdien.

ASV prezidents Baraks Obama piektdien apliecināja, ka Savienoto Valstu karaspēks tiks izvests no Irākas līdz šāgada beigām, kā to paredz vienošanās, kuru ar Irākas vadību panāca iepriekšējais ASV prezidents Džordžs Bušs. ASV karaspēks iebruka Irākā 2003.gada martā, lai gāztu Sadama Huseina režīmu. Pašlaik ASV Irākā ir 39 000 karavīru

Eiropas Savienības līderi svētdien pieņēma plašu vienošanos par eirozonas krīzes risinājumiem un lika Itālijai samazināt savu augošo valsts parādu, lai nomierinātu pasaules tirgus. ES līderi vienojās par plāniem palielināt eirozonas glābšanas fondu – Eiropas Finanšu stabilitātes fondu, kā arī atbalstīja plānus par banku rekapitalizāciju, kas nozīmētu lielas Grieķijas parādu daļas norakstīšanu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu