Nesadedzināt tiltus • IR.lv

Nesadedzināt tiltus

4
Aldis Austers

Kā valdības veidošanas samezglojumi un partiju «sarkanās līnijas» izskatās, raugoties no Beļģijas, kur valdību nespēj izveidot jau pusotru gadu 

Lai gan Latvijā valdības veidošanas laiks šoreiz bija negaidītu pavērsienu pilns un tāpēc šķita ilgs, šis process tomēr noritējis ļoti ātri, ja salīdzinām to ar Beļģiju. Tur kopš vēlēšanām ir pagājis jau vairāk nekā pusotrs gads, taču federālā valdība tā arī nav izveidota, un valsts atrodas dziļā politiskā krīzē jau kopš 2007.gada. Sākotnējā etniskā un lingvistiskā šķelšanās ir pāraugusi vispārējā politiskā konfrontācijā starp valsts ģermāniskajiem ziemeļiem jeb labēji noskaņotajiem flāmiem, kuru separātiskās partijas tikai nostiprināja ietekmi 2010.gada ārkārtas vēlēšanās, un latīņu dienvidiem jeb kreisi noskaņotajiem valoņiem. 

Beļģija ir kļuvusi par spilgtu piemēru tam, ka divu paralēlu sabiedrību pastāvēšana vienas valsts ietvaros nav iespējama. Ilgais bezvaldības periods daudziem liek uzdot jautājumu: ja jau var tik ilgi iztikt bez centrālas valdības, tad varbūt tā vispār nav nepieciešama? Jāpiebilst, ka Beļģijā valdību un parlamentu netrūkst – tādi ir seši, līdz ar to vienas valdības trūkums nav mirstamā kaite. Taču pats Beļģijas vārds vairs neeksistē flāmu politiķu un laikrakstu leksikā, un šķiet, ka valsts sadalīšana var kļūt par realitāti. 

Protams, Latvija nav federāla valsts, un mums valdība ir viena, turklāt tās darba kārtībā ir būtiski valsts pārvaldes un reformu jautājumi, tāpēc te politisko spēku konfrontācija un nespēja vienoties nozīmētu krietni smagākas sekas. Sarkano līniju vilkšana politikā nav nekas pārsteidzošs, jo nevienai no partijām negribas riskēt ar popularitātes zudumu. Sarkano līniju pārāk ātra atmešana, bez iesvīšanas, neko labu neliecinātu par partijām. No otras puses, svarīgi tomēr nesadedzināt visus tiltus, jo var tomēr pienākt brīdis, kad būs jāatkāpjas. Šķiet, ka šāds aprēķins piederēja pie Beļģijas agrākās paaudzes politiķu darba stila, bet tagad šie smagsvari ir aizgājuši un vietā nākušas jaunākas, ambiciozākas personas. Tādām grūti sadarboties. Nepieciešams laiks, lai savstarpēji pieslīpētos. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu