Dzimst strīdos • IR.lv

Dzimst strīdos

4
Pauls Raudseps

Brīva no oligarhu ietekmes, valdība būs pilnībā atbildīga par veiksmēm un kļūdām

Jau vairāk nekā 10 gadus Latvijas sabiedrība un arī daļa politiķu mocījusies ar apziņu, ka gandrīz jebkura nozīmīga lēmuma pieņemšanā ir jārēķinās ar dažu ietekmīgu cilvēku – oligarhu Lemberga, Šķēles un Šlesera – viedokli. Ne jau vienmēr viņi guva virsroku, daudz kas notika pret viņu gribu, tomēr viņu nostāja allaž bija jāpatur prātā, un ap viņu slēptajiem vai atklātajiem plāniem allaž grozījās gan politiķu privātās sarunas, gan žurnālistu un ekspertu spriedumi par politisko procesu.

Otrdien apstiprinātā Valda Dombrovska valdība ir pirmā kopš pagājušā gadsimta 90.gadiem, kurai oligarhu ietekme vairs nebūs būtisks ierobežojums savu plānu veidošanā un sasniegšanā. Tas, protams, nenozīmē, ka valdības darbu necentīsies ietekmēt visdažādākie cilvēki, uzņēmumi, interešu grupas. Būs arī reizes, kad šo ietekmi centīsies realizēt ētiski vai juridiski apšaubāmā veidā. Tāda, par nelaimi, ir politika visā pasaulē. Taču šie politikas bīdītāji nebūs kaut kādi «jaunie oligarhi», viņu vara būs salīdzinoši ierobežota, un pienācīgai sabiedrības un mediju uzmanībai būs daudz lielākas iespējas ierobežot viņu neleģitīmo ietekmi.

Taču brīvība nozīmē arī atbildību. Atsvabinājusies no oligarhu ietekmes, jaunā Dombrovska valdība nevarēs vairs aizbildināties par kļūdām vai nepadarītajiem darbiem ar nepieciešamību meklēt kompromisus ar viņu savtīgajām interesēm. Atbildība efektīvi rīkoties valsts un savu vēlētāju interesēs gulsies tikai uz jauno ministru un viņus virzošo partiju pleciem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu