Sarkanās gaismas krustojumā • IR.lv

Sarkanās gaismas krustojumā

4
Valdis Dombrovskis, gandrīz atkal premjers, taču bez stabila vairākuma atbalsta — vismaz tā šķiet Valsts prezidentam Andrim Berziņam, kas mudina meklēt jaunus risinājumus.
Indra Sprance

Lai izveidotu stabilu vairākuma koalīciju, jāpārbīda vismaz viena sarkanā līnija – pret ZZS vai pret Saskaņas centra dalību koalīcijā 

Mēnesi kopš vēlēšanām ļāvis valdības veidošanas sarunām ritēt savu gaitu, Valsts prezidents Andris Bērziņš pēc jaunās Saeimas sanākšanas ir aktīvi iesaistījies politikas procesā, skaidri deklarējot vēlmi pēc stabilas un rīcībspējīgas vairākuma koalīcijas. Kopš svētdienas pēcpusdienas šim striktajam kritērijam vairs neatbilst pagājušajā nedēļā izveidotā «reformu un tiesiskuma» koalīcija ar Valdi Dombrovski priekšgalā, jo Vienotības, ZRP un Nacionālās apvienības frakcijām Saeimā ir vien 50 balsu. 

Līdz ar to turpmākā valdības veidošana līdzinās kartei, kurā ceļu aizšķērso trīs «sarkanās līnijas», un, nepārkāpjot vai neizkustinot vismaz vienu no tām, vairākuma koalīciju izveidot nav iespējams. 

Viena no šīm līnijām ir Zatlera Reformu partijas priekšvēlēšanu solījums neveidot valdību kopā ar oligarhu partijām, no kurām Saeimā iekļuva tikai Aivara Lemberga kontrolētā ZZS. Otra sarkanā līnija ir Vienotības lēmums nestrādāt valdībā kopā ar Saskaņas centru. Un trešā ir Valsts prezidenta prasība partijām atteikties no savām «sarkanajām līnijām», vienlaikus arī noraidot iespēju kā vairākuma veidotājus pieņemt no ZRP frakcijas atšķēlušos deputātus. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu