Piecas iespējas • IR.lv

Piecas iespējas

2
Jānis Dzenis

Kas līdz 2015.gadam jāizdara Saeimai, lai Latvija kļūtu par labāku valsti? 

Salīdzinot ar attīstītajām Eiropas demokrātijām, brīvās Latvijas 20 gadi nozīmē arī nepieredzējušus valsts vadītājus, kuri vēl joprojām mācās un pieļauj gan neapzinātas, gan apzinātas kļūdas. Taču līdz ar ārkārtas vēlēšanām pārmaiņas Latvijā ir sākušās, un tas liek domāt, ka Saeima spēs izmantot līdz šim uzkrāto pieredzi, lai paveiktu to, ko iepriekšējie tautas kalpi nav paspējuši. Sāksim ar pieciem konceptuāliem uzdevumiem, kuri jaunajai Saeimai un ministriem ir jāpaveic. 

Pirmkārt, valsts vadītājiem ir kopīgi jāstrādā vienas valsts labā. Deputāti Vecrīgā un valdības pārstāvji Brīvības ielā – tās ir mūsu augstākā līmeņa vadības komandas, kurām jālauž savstarpējo nesaskaņu prakse un jāstrādā kā vienam veselumam bez aizvainojumiem un māņiem. Ieilgušās koalīcijas veidošanas sarunas ir treniņš, un nākamais uzdevums ir saglabāt sarunās apzinātos vienojošos punktus. 

Otrkārt, politiķiem ir jāmaina domāšanas veids un uzvedība, virzoties prom no valstiski destruktīviem poliem: pašlabuma gūšanas, pārspīlētā juridiskā kulta un bailēm no atbildības. Valsts jauno vadītāju personīgais piemērs būtu sava darba izmērāmu mērķu un rezultātu publiskošana, kā arī atteikšanās no vērtību nepievienojošiem labumiem, piemēram, dienesta auto vai nepamatotām prēmijām. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu