Lidojošā izkapts • IR.lv

Lidojošā izkapts

5

 

Septembra pēdējā dienā Jemenā tika iznīcināts radikālais sludinātājs Anvars al Avlaki, kuru uzskatīja par vienu no al-Qaeda līderiem Arābijas pussalā, – raķetes sadragāja divus apvidus auto, kurā terorists brauca ar vēl desmit vīriem. Amerikāņi šajā operācijā paļāvās uz bezpilotu lidmašīnu, kuras pēdējos gados tiek izmantotas arvien biežāk.

Kā strādā Reaper jeb Izkapts
1. Lidmašīnu vada operators, kas sēž kontroles stacijā. Lielākā stacija ir pie Lasvegasas.
2. Komandas tiek dotas caur satelītu.
3. Lidmašīnas sensori sameklē, identificē mērķi un notēmē pa to raķetes (sensori spēj atpazīt, piemēram, auto numura zīmi 3,2 km attālumā)

Katru lidmašīnu apkalpo 150 cilvēku , ieskaitot tehniķus, pilotus un izlūkdienesta analītiķus, kas analizē uzfilmēto video. ASV gaisa spēkiem gadā tas izmaksā 5 miljardus dolāru , taču tas tik un tā ir lētāk, nekā kājnieku armijas iesūtīšana un uzturēšana bīstamajos reģionos – katrs amerikāņu karavīrs ārvalstīs izmaksā aptuveni miljonu dolāru gadā. Turklāt, izmantojot bezpilotu lidmašīnu, amerikāņi neriskē ar savu karavīru dzīvībām.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu