Pietiek ar tviteri • IR.lv

Pietiek ar tviteri

3
Foto — Rūta Kalmuka, F64
Anda Burve-Rozīte

Žurnāliste Baiba Strautmane uz dažām nedēļām atgriežas televīzijā, lai vadītu LTV spēli jauniešiem Es varu būt premjerministrs! Viņu interesē politikas procesi dzīvē un arī ierakstu studijā, bet secinājums, ka Baiba varētu atgriezties žurnālistikā, ir pāragrs

No aktīvās žurnālistikas Baiba ir prom deviņus gadus, uz neilgu laiku atgriežoties ēterā 2007.gadā, kad vadīja TV3 raidījumu Nekā personīga. Taču visus šos gadus viņa tiek aicināta izteikties medijos kā eksperte jautājumos par politiku un žurnālistiku. Asā mēle, spēja uzdot amatpersonām jautājumus, kas aizsit elpu, skatītājiem atmiņā no Latvijas televīzijas raidījuma Mūsu cilvēks. Pirms desmit gadiem tas bija viens no populārākajiem raidījumiem, un pati Baiba kā žurnāliste baudīja lielu sabiedrības cieņu, uzticību. Kopš Baibai ir ģimene, bērni, viņa no aktīvās žurnālistikas ir aizgājusi. Teic, ka vēl pēc kāda laika būtu gatava iesaistīties atsevišķos projektos, ja tie šķistu interesanti. Pagaidām – nekā konkrēta, ja neskaita «premjerministru» spēli. Jautājums par labu pētniecisko žurnālistu trūkumu šoruden kļuvis īpaši aktuāls: Latvijas televīzijā vairs nav redzams Jānis Domburs, Ilze Nagla. Īpaši skaudri tas jūtams pēc vēlēšanām, kad žurnālistikā vajadzētu «rakt un rakt», bet racēju kļūst aizvien mazāk. Ko par procesiem sabiedrībā šoruden saka pieredzējusī žurnāliste? 

Ilga pauze iestājas, kad Baiba intervijā izdzird jautājumu: kādu summu no nodokļu maksātāju naudas, viņasprāt, būtu pelnījusi saņemt LTV, kopš cits pēc cita no tās pazūd labi žurnālisti? «Pirmkārt, es tiešām gribu zināt, kā LTV tērē naudu, kas tai ir, – vairāk nekā septiņus miljonus latu gadā.» Baibas balss tonis nav mainījies, kopš viņa pirms astoņiem gadiem, gaidot dēlu, pameta televīziju. Tas ir ironisks, ass. Ieraksti tviterī vai ik dienas liecina, ka valstī notiekošais Baibu joprojām interesē, viņai ir viedoklis. Vai ar tvītiem 140 zīmju garumā un viedokli, ko laiku pa laikam viņai pavaicā mediji, pietiek, lai justos aktīva līdzdalībniece Latvijā notiekošajā? Baiba smejas: pilnīgi pietiek! «Un vēl, kad man ir, ko teikt, varu uzrakstīt Ir.lv.» 

Lemberga zvana tiesības
Baibu neinteresē visi LTV reklāmas līgumi, bet vienošanās ar Ventspils pašvaldību. «Ļoti precīzi gribu redzēt līgumu, kas LTV noslēgts ar Ventspili. Saeimas deputātiem noteikti ir tiesības to pieprasīt. Visai sabiedrībai ir tiesības šo līgumu redzēt. Ņemot vērā, cik nekaunīgi un brutāli viņi skalo cilvēkiem smadzenes.» Pirms vēlēšanām – pat pēdējā dienā, kad politiskā reklāma medijos ir aizliegta, sabiedriskā televīzija nemitīgi rādīja Ventspils reklāmu, atceras Baiba. «Neviens nav idiots, visi saprot, ka sakām – Ventspils, domājam – Lembergs. Reklamējot Ventspili, tiek reklamēts Lembergs. Manuprāt, tā bija prātam neaptverama cūcība, un tā nedrīkst būt!» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu