Nebaidās no skaitļiem • IR.lv

Nebaidās no skaitļiem

5
Foto — Lauris Vīksne, F64

Žurnālists Džeimss Bols (25) ir viens no britu datoranalītiskās žurnālistikas spīdekļiem, kas WikiLeaks komandā strādājis ar ASV vēstniecību ziņojumiem, taču Džūljens Asanžs nav viņa dievs 

Kad Džeimss Bols pirms nepilna gada sāka darbu ietekmīgajā britu laikrakstā The Guardian, personāla daļa viņam negribēja izsniegt redakcijas caurlaidi, domājot, ka viņš ir tikai praktikants. Džeimss ne tikai izskatās, bet arī ir nepieklājīgi jauns. Taču hipsteram līdzīgais puisis ir viens no pieprasītākajiem datoranalītikas žurnālistiem Lielbritānijā. Lielā mērā tas noticis viņa darba pieredzes dēļ WikiLeaks, kur viņš strādājis plecu pie pleca ar organizācijas līderi Džūljenu Asanžu. 

Pagājušajā nedēļā Džeimss Rīgā mācīja žurnālistus, kā apstrādāt un analizēt dažādus datu kopumus, lai pārvērstu tos aizraujošos stāstos. Brīvajos brīžos rakstīja recenziju britu politikas žurnālam New Statesmen par nule iznākušo Asanža autobiogrāfiju Julian Assange: The Unauthorised Autobiography

Tev līdzi ir Asanža grāmata. Ko rakstīsi recenzijā par to?
Domāju, ka būs grūti. Džūljens iepriekš izteicās, ka tas būs visu mūsdienu paaudzi vienojošs dokuments. Viņš nav pieticīgs. (Smejas.) Bet šī vienojošā dokumenta vietā pašlaik ir puspabeigts projekts. Grāmata nepasaka neko, kas noticis pēc 2010.gada novembra. Tā beidzas dažus mēnešus pirms ASV vēstniecību ziņojumu parādīšanās. Stāsts par Asanža mājas arestiem tur nav atrodams. Grāmata ir kā prologs, kas beidzas tieši pirms īstās darbības sākuma. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu