Bezpartejiskais glābējs? • IR.lv

Bezpartejiskais glābējs?

4
Ilustrācija — Frank&Stein
Indra Sprance

Prezidents visiem kandidātiem izvirza vienādas prasības – stabils vairākums Saeimā un pieredze komandas vadībā 

Piecdesmit pret piecdesmit – tā pēc pirmās tikšanās ar jaunās Saeimas politiskajiem spēkiem iespēju nosaukt bezpartejisku premjera amata kandidātu vērtē Valsts prezidents Andris Bērziņš. Koalīciju veidošanas sarunās pagājušas jau teju trīs nedēļas, taču partiju nesaskaņas brīžiem izskatās pat lielākas nekā pirms vēlēšanām. Tāpēc arvien biežāk izskan minējumi, ka var neizdoties panākt vienošanos par kādas partijas kandidātu un nāksies meklēt ārpus politikas esošu premjeru. 

Šo runu galvenais iemesls ir fakts, ka vēlēšanu līderiem Saskaņas centram un Zatlera Reformu partijai trūkst savu pieredzējušu kandidātu, savukārt Vienotībā atšķiras domas par to, kādu cenu vērts maksāt par Valda Dombrovska palikšanu premjera amatā. Vairākums frakcijā kategoriski iebilst pret Vienotības un Zatlera Reformu partijas koalīciju ar SC, kaut arī neoficiāla informācija liecina, ka Dombrovskis apsvērtu iespēju turpināt valdības vadīšanu arī šādā izkārtojumā. Uz tiešu jautājumu par to viņš neatbild, bet stingri norāda: jāizmanto iespēja izveidot «tiesiskuma koalīciju» no partijām, kas 10.Saeimā nav balsojušas oligarhu interesēs. 

Bezpartejiska premjera pieredze Latvijā jau bijusi – kad 6.Saeima pēc vēlēšanām sadalījās divos blokos un valdību nespēja izveidot ne tēvzemietis Māris Grīnblats, ne Saimnieka līderis Ziedonis Čevers, politiķi kā trusi no burvju cepures izvilka nākamo oligarhu Andri Šķēli. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu