Par Latviju esmu mierīgs • IR.lv

Par Latviju esmu mierīgs

5
Foto — Jānis Saliņš, F64

Viņš gribētu diriģēt tikai operu, taču kopā ar saviem orķestriem Mariss Jansons gatavojas plašām turnejām, un vizīte Rīgā izrādās kā īsa, toties ļoti sirsnīga atelpa 

Aizvadītajā nedēļā Rīgu apciemoja pasaulslavenais latvietis Mariss Jansons. Citkārt tas būtu kultūrnotikums numur viens, bet šoreiz diriģents publicitāti nevēlējās. «Nespēlēsim jau koncertu,» kautrīgi iebilda Jansons. Aizņemtības dēļ viņam reti gadās būt dzimtenē. Piecās dienās vajadzēja veltīt laiku filmas uzņemšanas grupai, atjaunot Latvijas pasi, pagūt sastapt draugus, radus. Bija jauki vērot, cik bērnišķu prieku cilvēkam var sagādāt mūsu smaržīgie āboli, leknas biezpienmaizītes un Laimas konfektes. Smalku uzkodu vietā priekšroka tika dota kārtīgiem pašmāju tomātiem un svaigi kūpinātām reņģītēm. Pārdevējs Vidzemes tirgū zina, kas ir Mariss Jansons, un uz zivju kastītes uzraksta: «Vislabākajam.» 

Par īpašu brīdi kļuva divu Maestro tikšanās, kas, nopietnu sarunu un humora pilna, Raimonda Paula mājās noslēdzās ar sirsnīgu muzicēšanu. Komponists pēc nospēlētās tēmas sev ierastajā tonī ironizēja: tas, protams, nav Mālers… Bet diriģents replikas steigšus noraidīja: uzrakstīt melodiju – tas ir daudz grūtāk. Ģeniāli! Vai kāds ir nofilmējis, kā Pauls pie klavierēm spēlē savu mūziku? To taču vajag izdarīt! Sapnis par abu kopēju uzstāšanos joprojām turpina briest. 

Tā paša 21.septembra vakara ieskaņā Grand Palace Hotel notika mūsu saruna. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Iepriekšējais raksts

Nākamais raksts

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu