Burkāni un pātagas • IR.lv

Burkāni un pātagas

6
Balsotāju īpatsvars, kas savā apgabalā piešķīruši plusus partiju līderiem

Teju puse ministru nav pārvēlēti jaunajā Saeimā, un balsotāji sarakstus pamatīgi izrevidējuši ar plusiem un svītrojumiem 

Ārkārtas Saeimas vēlēšanās balsotāji ir bijuši naski uz svītrošanu un plusu likšanu sarakstos, taču starp dažādu politisko spēku atbalstītājiem manāmas atšķirības. Visizvēlīgākie ir bijuši Vienotības balsotāji – rēķinot vidēji uz vienu vēlētāju, katrā biļetenā būtu ievilkti četri plusi vai svītrojumi. Acīmredzot iemesls ir tas, ka šī partija pēdējos gados vadījusi valdību un tās politiķi pastāvīgi atrodas mediju uzmanības lokā gan ar saviem darbiem, gan nedarbiem. No ievēlētajiem politiskajiem spēkiem vismazāk plusu un svītrojumu uz vienu vēlētāju (2,4) bijis Zatlera Reformu partijai, kas nav pārsteidzoši, ņemot vērā, ka šī partija tika izveidota vien pāris mēnešu pirms vēlešanām un daudzi kandidāti sabiedrībai nav pazīstami. Vidēji 3,3 svītrojumi vai plusiņi uz vēlētāju ir Saskaņas centra rezultāts, bet Zaļo un Zemnieku savienībai un Nacionālajai apvienībai šis skaitlis ir 2,9. 

Vēlētāju atbalsts vai noraidījums būtiski ietekmē kandidātu izredzes iekļūt Saeimā – ne mazums politiķu, kurus partijas bija iekārtojušas sarakstu augšgalā, ir vēlētāju pazemināti. Taču uzskatāmi redzams arī tas, ka populāriem līderiem plusiņi var ne tikai stiprināt pašapziņu, bet arī vairot politisko kapitālu iekšpartiju un starppartiju cīņās. 

SC neravē latviešus
SC ir vēlēšanu uzvarētājs, un tāpēc līderis Urbanovičs starp visu partiju deputātu kandidātiem ir ieguvis visvairāk vēlētāju plusu. Tiesa, salīdzinot ar otrās vietas ieguvēju Vienotības premjeru Valdi Dombrovski, SC vadītājam ir arī mazliet vairāk svītrojumu, un viņam ir daudz mazāka relatīvā popularitāte savu vēlētāju vidū – no visiem tiem, kuri Rīgā balsoja par SC sarakstu, Urbanovičam plusiņu pievilkuši 42%, savukārt Vienotības vēlētāji Vidzemē Dombrovskim – 72%. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu