Viss ir atļauts! • IR.lv

Viss ir atļauts!

4
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Pauls Raudseps

Polittehnoloģijas sakņojas boļševisma idejās, bet tās īsteno postmodernisma teorijas uzsūkuši, tāpēc divkārt ciniski jaunieši, novērojis pētnieks Endrū Vilsons

Satieku Endrū Vilsonu vēlēšanu rītā franču kafejnīcā La Boulangerie, kādus simt metrus no Saeimas ēkas. Londonas Universitātes pasniedzējs un European Council on Foreign Relations vecākais zinātniskais līdzstrādnieks Vilsons ieradies Latvijā, lai šāgada Rīgas konferencē runātu par Baltkrieviju, par ko drīz izdos grāmatu. Taču viņa akadēmiskā karjera vislielākajā mērā saistās ar Ukrainu, pētot tās politiku, viņš atklāja, ka, par spīti ārējām līdzībām – vēlēšanām, politiskajām partijām -, Ukrainas politikas veidošanas mehānismi būtiski atšķiras no klasiskās Rietumu demokrātijās sastopamajiem. Viņa 2005.gadā iznākušo grāmatu Virtual Politics: Faking Democracy in the Post-Soviet World (Virtuālā politika: Demokrātijas viltošana postpadomju pasaulē) daudzi slavējuši kā svarīgu ieskatu šajās manipulatīvajās metodoloģijās, kuras arī Latvijai nav svešas.

Sāku ar vienkāršu jautājumu: kāpēc polittehnoloģijas darbojas postpadomju sabiedrībās? «Atslēga ir spējā kontrolēt informāciju. Tajās postpadomju valstīs, kurās ir relatīva informācijas brīvība, polittehnoloģijas ieņem mazāk svarīgu lomu.»  Tur, kur informācijas plūsma nav brīva, var nodrošināt visaptverošu kontroli. 

Kremļa polittehnologu uzmanības centrā ir galvenie televīzijas raidītāji, pēdējos gados viņi arī vairāk pievērsušies internetam. Citiem informācijas kanāliem atstāta lielāka brīvība, taču, «ja visi trīs atlikušie Maskavas inteliģenti lasa kādu žurnālu, tas neietekmē sabiedrības vairākumu». Bet, tiklīdz polittehnologu manipulācijas tiek apstrīdētas sabiedriskajā telpā, «tās bieži vien sabrūk». Tāpēc kontrole pār masu medijiem ir būtiska. Taču ir arī citi priekšnoteikumi. «Postpadomju sabiedrība ir saskaldīta, pilsoniskā sabiedrība ir vāja un dezorganizēta. Tādos apstākļos šādiem virtuāliem vēstījumiem ir lielāka ietekme, jo nav alternatīvu struktūru, kuras var tos apstrīdēt.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Iepriekšējais raksts

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu