Draudīgā vara • IR.lv

Draudīgā vara

4
Vai Morics Krēmers no Standard&Poor’s spēj naktīs mierīgi gulēt? «Vajag uzaudzēt biezu ādu.» Foto — AFP/LETA

Atkal sašķoboties ekonomikai, valdības kā nekad agrāk ir nobijušās no kredītreitingu aģentūrām. Tā dēvētais Lielais trijnieks nokaitēja 2008.gada finanšu krīzi, bet tagad tiek apsūdzēts eirozonas gremdēšanā. Par nelaimi, izrādās, ka varenajām aģentūrām nav daudz alternatīvu 

Vīrietis, kas šovasar lemj par veselu valstu finanšu veselību, parasti valkā tumšus uzvalkus un acenes smalkos metāla rāmjos. Viņam ir sirmot sākuši mati, lai gan seja aizvien ir jauneklīga. Viņš runā baritonā ar dienvidvācu akcentu. Viņa vārds ir Morics Krēmers, un ikdienā viņš rada draudzīga un nosvērta cilvēka iespaidu. Taču, kad par Krēmera darbu izsakās kritiķi, bieži tiek lietoti tādi apzīmējumi kā «īpaši bīstams» un «viens no bendēm, kas destabilizē situāciju visā Eiropā». Oponentu vidū ir arī Vācijas kanclere Angela Merkele, Eiropas Komisijas prezidents Žozē Manuels Barrozu un Francijas vadītājs Nikolā Sarkozī. 

Krēmers ir Standard&Poor’s nodaļas vadītājs, kas vērtē Eiropas valstu kredītreitingu. Tieši viņš bija tas, kas kopā ar kolēģiem noteica, ka Grieķijas valdības parādzīmes ir «atkritumi», un tikai par mata tiesu labākus vārdus bilda par Portugāles un Īrijas vērtspapīriem. Pēc tādas neslavas šo valstu valdībām ir krietni grūtāk aizņemties naudu budžeta problēmu risināšanai. 

Ne jau mūsu dēļ valdības spiestas apcirpt izdevumus, bet tāpēc, ka iestigušas parādos

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu