20 gadi otro reizi • IR.lv

20 gadi otro reizi

6
Pauls Raudseps

Kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas 1991.gadā pagājis gandrīz tikpat daudz gadu, cik ilgi pastāvēja Latvijas valsts pirms okupācijas. Ar daudzām problēmām esam tikuši galā veiksmīgāk nekā starpkaru periodā

Apziņa, ka Latvija reiz bijusi brīva, un vēlme atgūt zaudēto brīvību Trešās atmodas laikā bija starp visspēcīgākajiem neatkarības kustību iedvesmojošajiem emocionālajiem dzinuļiem. Valsts augšāmcelšanās vīzijas praktiskā realizācija turklāt bija pat ievērojami plašāka un spēcīgāka nekā Igaunijā un Lietuvā. Latvija atjaunoja, sākotnēji bez izmaiņām, pirmskara Satversmi, piešķīra pilsonību tikai republikas laika pilsoņiem un to pēctečiem, atdeva īpašumus pirmskara īpašniekiem, un tiesību sistēmas pamatā lika 1937.gada Civillikumu. 

Bieži sevi salīdzinām gan ar Baltijas valstīm, gan bijušajām PSRS republikām, gan ES valstīm. Ņemot vērā sākotnējos neatkarības atjaunošanas dzinuļus, tomēr vērts uzdot arī jautājumu: kā mums gājis, salīdzinot ar nereti idealizētās starpkara Latvijas divdesmit gadiem? 

Drošība un politika
Abos valsts pastāvēšanos posmos lielie izaicinājumi bijuši tie paši. Pirmais un galvenais gan toreiz, gan tagad ir valsts neatkarības nodrošināšana. Jāatzīst, ka starptautiskā situācija pirms 90 gadiem bija daudz nelabvēlīgāka Latvijas pastāvēšanai nekā pēc PSRS sabrukuma. Beidzoties Pirmajam pasaules karam, gan Austrumos, gan Rietumos atradās revanšistiskas valstis, kuras apdraudēja Latvijas neatkarību, savukārt Rietumu demokrātiju vēlme un spēja garantēt jauno valstu robežas bija nesalīdzināmi mazāka. Pirmā ārlietu ministra Zigfrīda Meierovica centieni izveidot aliansi, kura nodrošinātu starp Vāciju un PSRS iespīlēto valstu neatkarību, cieta neveiksmi. Savukārt otrajā neatkarības posmā Latvija ir iestājusies NATO un ES, kas līdz absolūtam minimumam samazinājis bažas par Krievijas bruņota iebrukuma iespējamību Latvijā. Šajā jomā atjaunotā Latvija bijusi nepārprotami daudz veiksmīgāka nekā starpkaru laika valsts. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu