Un tad sāka urbt • IR.lv

Un tad sāka urbt

2

13-14 neatkarības gadi Azerbaidžanai bija smagi, taču visu pārvērta starptautisks naftas ieguves darījums – tagad naftas nauda piepilda 80% valsts kases

Vēstures skolotāja Zumruda Mamedova (50) atceras laiku pirms 20 gadiem: «Toreiz strādāju par skolotāju vietā «pēc norīkojuma». Tur gandrīz visi pievienojāmies nacionālās atbrīvošanās kustībai, kas sākās 1985.-1987.gadā un kuras rezultātā pēc dažiem gadiem Azerbaidžāna atguva neatkarību. Lai arī drīz bija jādzimst manai meitiņai, piedalījos manifestācijās un kopā ar simt tūkstošiem cilvēku saucu vārdus «brīvība».» Šos procesus viņa dēvē par nācijas atdzimšanu. 

«Asiņainā janvāra» ietekme
Vēstures eksperts Atamolans Mamedovs uzskata, ka galvenais impulss neatkarības atgūšanai bija «Asiņainais janvāris» – 1990.gada 19. un 20.janvāra notikumi. Viņš atceras: «Lai apspiestu arvien pieaugošo spēcīgo atbrīvošanās kustību, uz Baku tika nosūtīti bruņoti karavīri. Simtiem azerbaidžāņu tika nogalināti, sakropļoti, ievainoti un pakļauti fiziskai vardarbībai. Traģiskos notikumus organizēja specvienība Alfa, kuras mērķis bija panākt apvērsumu citās PSRS republikās.» 

Vairāk nekā 140 cilvēku par savu pārliecību tika spīdzināti līdz nāvei. Viņus apglabāja Azerbaidžānas Mocekļu alejā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu