Gorbačova faili • IR.lv

Gorbačova faili

1

Viņš ir saņēmis Nobela miera prēmiju. Viņš ceļo pa pasauli un bauda atzinību kā gudrs taktiķis, kas palīdzēja izbeigt Auksto karu un atbrīvoja vairākas Austrumeiropas valstis no komunisma celtniecības jūga. Taču izrādās, ka Mihails Gorbačovs (80) ir divkosis – to apliecina līdz šim citu acīm slēpti dokumenti. Tajos Gorbačovs atklājas kā politiķis, kuram tā īsti nemaz nerūpēja neatkarību alkstošo iedzīvotāju asinis un kurš bija gatavs diedelēt miljonus, lai saglabātu savu ietekmi padomju impērijas pēdējā tronī

Tas bija viens mirklis. Viena izvēle, par kuru pārmetumus Mihails Gorbačovs saņem vēl šodien, lai gan pagājis jau vairāk nekā 20 gadu. Pēc Valsts drošības komitejas, armijas vadības un iekšlietu ministra rīkotā valsts apvērsuma mēģinājuma Gorbačovs, viņa sieva un tuvākās uzticamības personas ir atbrīvoti no trīs dienu aresta atpūtas namā Forosā pie Melnās jūras un atgriežas Maskavā. Ir 1991.gada 22.augusts. Pulksten 2.15 pēc vietējā laika. 

Tikmēr pie Krievijas parlamenta ēkas jeb Baltā nama jau trešo dienu pulcējas aptuveni 60 tūkstoši cilvēku. Lai gan pati Krievija jau gadu iepriekš bija simboliski pasludinājusi savu suverenitāti un nav lielu ilūziju, ka PSRS irst pa visām vīlēm, šie cilvēki tomēr gaida Gorbačova ierašanos. Viņš taču aizvien ir  PSRS prezidents. 

Kad pūlis pa radio uzzināja, ka Krimā ieslodzītie ir atbrīvoti, viņi sajūsmināti sauca: «Prezidents! Prezidents!» Un, protams, ar nepacietību gaidīja tobrīd 60 gadus vecā Gorbačova atgriešanos galvaspilsētā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu