Tādas studijas negribējām • IR.lv

Tādas studijas negribējām

7
Lelde Veidemane pārtraukusi bezmaksas studijas Valmierā un izvēlējusies maksas izglītību Rīgā.

Akadēmisko mācībspēku ar doktora grādu Latvijā pietiek tikai divām lielām universitātēm, taču valsts uztur veselas 17. Studentiem ir iespēja par velti izvēlēties kādu no 960 izglītības programmām, lai gan to kvalitāte mēdz būt vāja. Tad kāpēc mums visiem ik gadu no valsts budžeta jāmaksā 41 miljons latu par augstākās izglītības sistēmu, kuru tikai retais atzīst par adekvātu

Pirms divām vasarām jūnijā kā viens no labākajiem Reinholds Pīrāgs (22) nokārtoja pirmā kursa gala eksāmenus un ieskaites Latvijas Universitātes Vadības un ekonomikas fakultātē, paspieda roku pasniedzējiem un… devās uz dekanātu izņemt dokumentus. Valsts budžeta finansētās studijas Reinholdu nepārliecināja – virspusējas un teorētiskas. Turklāt prasības Rīgas 1.ģimnāzijas absolventam šķita pārāk zemas. Izņēmis dokumentus, viņš iestājās citā – Rīgas Ekonomikas augstskolā jeb tā sauktajos zviedros. 

Atkal bija jāsāk ar pirmo kursu, turklāt par studijām «zviedros» bija jāmaksā 2200 eiro gadā. Studiju maksu jaunietis sedz «uz pusēm» ar vecākiem, tāpēc arī šovasar pēc sekmīgi nokārtotiem eksāmeniem nekāda vaļošanās Reinholdam nesanāks – viņš visu vasaru strādā starptautiskā menedžmenta konsultāciju kompānijā. «Jā, es zaudēju gadu, un, jā, man ir jāmaksā, bet es nenožēloju,» saka Reinholds, kurš ir pārliecināts – Ekonomikas augstskolā studētu arī tad, ja būtu jāaizņemas bankā, nevis no vecākiem. 

Arī Lelde Veidemane (22) pirms trim vasarām cerību pilna sāka valsts finansētās studijas. Izlaiduma klasē paralēli eksāmeniem un ieskaitēm Lelde pētīja dažādos komunikāciju zinātņu studiju piedāvājumus un apmeklēja atvērto durvju dienas vairākās augstskolās. Izvēle krita par labu Valmierai, kas siguldietei piedāvāja bezmaksas kopmītnes un studijas budžeta grupā. Pagāja gads, un, tieši tāpat kā Reinholds, Liene nolēma kravāt mantas un kārtot dokumentus studiju sākšanai citā augstskolā. Šoreiz Latvijas Universitātē, kur par studijām jāmaksā 1600 latu gadā. Tik daudz «brīvas» naudas ģimenei nav, tāpēc Lelde uzņēmās kredītsaistības par Ls 4800. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu