Oto Godfrejs, ilustrējis ASV parādu • IR.lv

Oto Godfrejs, ilustrējis ASV parādu

5
Amerikā dzīvojošais latvietis Oto Godfrejs izveidojis portālu ar ASV parāda summas vizualizāciju. Tā kļuvusi populāra, un to publicējuši vairāki mediji pasaulē.
Ieva Alberte

Portālā WTFnoway.com Oto izveidojis grafikus, kas ataino, cik fiziski liels būtu ASV parāds, ja sāktu skaitīt dolāru banknotes un ietilpinātu tās kravas auto, lidmašīnās un pat debesskrāpjos

Interese par Oto darbu ir liela: CNN iegādājies atļauju grafikus raidīt visā pasaulē, tos nopirkuši arī citi pazīstami mediji – Der Spiegel, Die Welt, The Week, Huffington Post, AOL.com. Tas ir īpaši aktuāli, jo tikai pēdējā brīdī, tas ir, šopirmdien ASV republikāņi un demokrāti vienojās formāli palielināt valsts parāda griestus. Ja tas nebūtu izdarīts, ASV valdībai šajās dienās iestātos maksātnespēja. Tagad tā varēs aizņemties vēl vairāk, lai samaksātu kārtējos rēķinus. Pašreizējā ASV parāda summa ir iespaidīga – 14 300 000 000 000 dolāru.

«Cilvēki nesaprot, par ko runā valdība, tāpēc izdomāju, kā izskaidrot to, kas īsā laikā ļautu apjaust skaitļus un to apjomus. Vizualizēt parādu skaidrā naudā šķita labs variants,» e-pastā latviski raksta Oto no Anahaimas. Klusībā viņš cerēja, ka portāls būs labi apmeklēts, jo, grafikus taisot, pats bija mazliet šokēts. «Komentāros lasu, ka cilvēki ir dusmīgi uz valdības neapdomīgo rīcību aizņemoties. Ieraugot vizualizācijas, viņi apjautuši, kas tad ir triljons.» 

Oto dzimis Latvijā. Viņa ģimene pārvācās uz dzīvi Zviedrijā, pēcāk – Amerikā. Puisim tolaik bija 15 gadu, patlaban – 26. Oto mamma ir latviete, uzvārdu viņš ieguvis no patēva. Oto vada firmu, kas specializējas interneta un mediju tehnoloģiju jomā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu