Zivis ir, tomēr jāmakšķerē pašam • IR.lv

Zivis ir, tomēr jāmakšķerē pašam

3
Foto — Jānis Saliņš, F64
Ieva Puķe

Meklēju informāciju, ko neatradīsit internetā, – saka Lonely Planet eksperts Brendons Presers, kas pašlaik Latvijā vāc ziņas jaunajam Baltijas ceļvedim

Uz Brendona Presera vizītkartes ir biroja adrese Viktorijā, Austrālijā, un fotogrāfija, kur viņš ar akvalangu rokā brien okeānā. Viņš ir dzimis Kanādā, bet par mītnes pilsētu uzskata Ņujorku. Arī nosacīti. «Saņēmis vēstures zinātņu grādu Hārvarda Universitātē un strādājis Luvras muzejā, Brendons gleznu audeklus ar ainavām samainīja pret mūžīgā nomadisma valdzinošajām aprindām,» lasu viņa mājaslapā internetā. 

2005.gadā 22 gadu vecumā viņu pamanīja Lonely Planet komanda – Brendons, atradis darbu Parīzē, angļu presē rakstīja, ko ceļotājs izsmalcinātajā un dārgajā pilsētā var izdarīt «pa lēto». Pēc pusgadu ilgās atlases viņš kļuva par vienu no diviem simtiem mūsdienu vispopulārākā ceļveža ekspertu – turklāt par pašu jaunāko. Brendona dzimšanas dati, kas atlasē netika prasīti, bija pārsteigums rūdītajām «ceļojumu haizivīm». Sākumā viņam uzdevumi tika doti piesardzīgi, bet drīz vien tas mainījās. «Viņi acīmredzot  pamanīja, ka es ceļvedī ienesu jaunas vēsmas,» secina vienlīdz labi angliski un franciski runājošais inteliģentais puisis. 

Profesionālu iemeslu dēļ viņš tagad pat 11 mēnešus gadā var nebūt mājās un pašlaik uz trim nedēļām jau ceturto reizi ir ieradies Latvijā – lai sagatavotu jauno Lonely Planet izdevumu par trim Baltijas valstīm. Sportisks, viegli iededzis, Brendons Hotel Bergs restorānā saviesīgi tērzē par ceļojumu industriju, neatklājot pārāk daudz un arī pārāk maz. Cita starpā uzzinu, ka viņš ik gadu uzraksta 3-4 jaunus ceļvežus un Latvija ir viens no viņa iecienītākajiem galamērķiem. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu