Labdien un atā! • IR.lv

Labdien un atā!

1
Foto no LETA arhīva
Indra Sprance

Līdz Saeimas ārkārtas vēlēšanām palikušas 45 dienas. Vēl nekad partijām nav bijis tik īss sagatavošanās posms un partiju kasēs – tik maz naudas 

Ja Saeimas vēlēšanas būtu notikušas jau jūlijā, tad saskaņā ar Latvijas faktu aptauju par uzvaru tajās cīnītos apvienība Saskaņas centrs (SC) un Zatlera Reformu partija (ZRP), ievērojami tālu aiz sevis atstājot Vienotību, Zaļo un Zemnieku savienību (ZZS), kā arī partiju Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK (VL-TB/LNNK). Provizoriskās aplēses liecina, ka šādā gadījumā jaunajā Saeimā būtu ievēlēti 30 deputāti no SC, tikpat no ZRP, 15 tautas kalpi no Vienotības, 14 – no ZZS, bet VL-TB/LNNK saņemtu 11 mandātus. 

Taču vai partiju piedāvājums ārkārtas vēlēšanām būtiski atšķirsies no 10.Saeimas? 

Nenogulēt vēlēšanas
Lai arī vēl ne tik senā vēsturē politiskie spēki sacentās par iespēju pirmajiem iesniegt vēlēšanu sarakstus, pašlaik partijām svarīgākais ir paspēt iesniegt atbilstoši sagatavotus sarakstus Centrālajā vēlēšanu komisijā līdz to pieņemšanas pēdējai dienai 18.augustā. Sarakstu sastādīšana patlaban rit pilnā sparā, taču visu lielāko politisko spēku pārstāvji atzīst, ka ar dažiem izņēmumiem 11.Saeimas vēlēšanās startēs tie paši deputāti, kuri bija ievēlēti tagad atlaistajā parlamentā. Izņēmums ir ZRP, kuras nebija 10.Saeimā un par kuras sarakstiem vēl nav zināmas pat aptuvenas aprises. «Pašlaik strādājam pie principiem, pēc kādiem veidosim sarakstus,» stāsta ZRP valdes loceklis Klāvs Olšteins (iepriekš Vienotība), skaidrojot, ka iecere ir sarakstus veidot no reģionu nodaļu ieteiktiem cilvēkiem, vadībai Rīgā nebūšot lielas lomas šajā jautājumā. Deputātu kandidātu sarakstu ZRP plāno apstiprināt partijas kongresā 13.augustā, līdz ar to saraksti varētu tikt iesniegti pēdējās dienās pirms termiņa beigām. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu