Pirms uzbrukuma — uz solāriju • IR.lv

Pirms uzbrukuma — uz solāriju

6
Anderss Bērings–Breivīks sevi raksturo kā konservatīvu kristieti, kas pieteicis krusta karu pret Eiropas islamizāciju

Ir svarīgi, lai «pretošanās kustības» līderis neizskatās pēc «alu cilvēka» kā Osama bin Ladens – tas ir viens no masu slaktiņā vainotā Andersa Bēringa-Breivīka (32) uzstādījumiem, ko viņš sarakstījis 1400 lappušu garajā manifestā

Aprakstot bumbu izgatavošanas metodes un pat kodoluzbrukumu, labējais ekstrēmists norāda, ka tikpat svarīgi ir radīt labu priekšstatu par sevi. Dodoties detonēt bumbu Oslo centrā un pēc tam uzbrukt jauniešiem Ūteijas salā, viņš nodrošināja automātisku fotogrāfiju izplatīšanu internetā. Tā ir dīvaina portretu parāde, jo Bērings-Breivīks redzams gan ūdenslīdēja kostīmā ar paceltu automātu, gan amerikāņu stila militāristu parādes formā ar daudzām medaļām. «Pirms operācijas pasūtīt fotosesiju pie profesionāla fotogrāfa,» viņš iesaka savā manifestā. «Atsvaidziniet savu izskatu ar dažām stundām solārijā. (..) Dažas dienas pirms fotografēšanās apmeklējiet sporta zāli. Nogrieziet matus un noskujieties. Apmeklējiet vīriešu skaistumkopšanas salonu, ja iespējams, un izmantojiet vieglu grimu. Dažiem varoņiem tas var izklausīties pretīgi, taču mums jāizskatās cik labi vien iespējams.» 

Garajā manifestā Bērings-Breivīks arī apraksta, kā viņš sāka plānot uzbrukumus jau pirms deviņiem gadiem. 2002.gadā paralēli ikdienas darbam klientu apkalpošanas kompānijā viņš izveidoja savu datorprogrammēšanas firmu E-Commerce Group. Tā esot augusi, palielinot darbinieku skaitu līdz sešiem un atvērusi vairākus kontus ārzonu bankās. Par nelaimi, neveiksmīgi darījumi akciju tirgos un ekonomikas atslābums radījis divu miljonu kronu zaudējumus, un iestājies bankrots. Taču viņam atlikuši vēl divi miljoni kronu (180 000 latu), lai turpinātu uzbrukuma plānošanu. 

Viņš lēsa, ka «30 000 eiro būs nepieciešami bruņojumam un ieročiem,
100 000 eiro – sprāgstvielu izgatavošanai, 20 000 eiro – loģistikai, transportam, mājvietām.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu