Par bitēm • IR.lv

Par bitēm

4

Ķīmijas selektīvam nekaitīgumam ticēšu, kad tās sludinātāji izdzers pa glāzei reklamētā brīnuma

Ja uz nesadzijušas brūces ir uzlīmēts plāksteris un to pēkšņi norauj, tad sāp. Nervu sistēma brīdina smadzenes – kaut kas nav kārtībā, vairs tā nedari! Reiz piebāžot pirkstu pie kaut kā karsta, prātīgs bērns otrreiz nemēģinās. Sāpes ir iedarbīgākas par simtkārtēju mammas brīdinājumu: «Nebāz tur pirkstus, sāpēs!» Lai smadzenes iegaumētu derīgu padomu nozīmi, ir jāiegūst sava pieredze. Vēlams, ne letāla. Tāpat darbojas arī potes – «slimība» vājā formā, ko organisms «izslimo» un pazīst ļaundari. Prātīgs bērns divreiz to pašu muļķību nedara. 

Nezinu, cik lielā mērā sabiedrību vai valsti var salīdzināt ar bērnu, bet līdzības ir redzamas. It kā mums ir nervu sistēma (informācijas nodošanas institūcijas, to skaitā mediji), it kā mums ir smadzenes (dažādu līmeņu lēmumu pieņēmēji) un ir imūnsistēma, kas apkaro sliktos (policija, dažādas inspekcijas un tamlīdzīgi). Tas, protams, tikai attāli līdzinās vienam organismam. Valstij nav mammas, kas dotu pareizus padomus. Bet valstij un sabiedrībai it kā ir kolektīvais saprāts, pierakstīta pieredze un dažreiz iespējas arī paskatīties gan pagātnē, gan nākotnē – skatoties uz citām valstīm, kas aizskrējušas tālu priekšā. 

Latvijas televīzijas ziņa par 400 bišu saimēm, kas gājušas bojā pēc rapša lauku ķīmiskas miglošanas, ir norāvusi plāksteri no, iespējams, ļoti lielas vāts. Ziņa gan tika pasniegta tikai kā divu ekonomisku interešu sadursme, sak, bišu bizness pret zemkopību. Tikai viens no cietušajiem biškopjiem pareizi aizrādīja uz jautājuma būtību – runa ir par indīgu ķimikāliju lietošanu visā Latvijā, un būtu pēdējais laiks valdības līmenī pieņemt nopietnus lēmumus. Tā sacīt, šis ir signāls smadzenēm «atraut pirkstus no krāsns». 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu