Vīngliemežu Jēzus • IR.lv

Vīngliemežu Jēzus

3
Foto — Mārtiņš Zilgalvis, F64
Ieva Puķe

Prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas dēls Kārlis un viņa sieva Linda Platones upes līkumā ierīkojuši dabas taku, kur klausās svilpjtarkšķi, bet mājas pagalmā kā sēnes lasa un ķiploku sviestā cep gliemežus

Kamēr vien gliemeži skrien, kamēr vien gliemeži skrien, tu-u-u-u-u piederēsi man vien, – lipīgā Imanta Kalniņa dziesmas melodija dzindzina ausīs, braucot uz Lindas un Kārļa Roberta Freibergu lauku mājām Jelgavas novadā. Aprāju sevi par banalitāti, taču no meldiņa netieku vaļā. Jo jau maija vidū telefoniski sākot apcerēt tikšanos ar pāri, kas pirms diviem gadiem no Rīgas pārcēlies dzīvot uz laukiem, visvairāk ir uzrunājis Kārļa it kā nejauši izmestais: «Jā, jūlijā mēs atkal lasīsim vīngliemežus. Piebarosim ar miltiem, ļausim viņiem aizmigt, vārīsim un pēc tam cepsim.» 

Vīns, kas sader ar escargots
Mūsu vizīte patiešām vairāk ir pielāgota gliemežu nekā Lindas un Kārļa plāniem. Piektdienas vakarā Freibergiem no savām mājām Platonē, leišmalē, jābrauc uz Ķiršu festivālu Lietuvas pilsētā Žagarē, kur koncertā dziedāšot Laima Vaikule un Lauris Reiniks, bet izstādē apskatāmas divas Lindas gleznas. Taču man piesolītās vīngliemežu pusdienas nevaram atlikt. Četras dienas baroti ar miltiem, līdz viņu izkārnījumi no melniem kļūst balti kā krīts, pēc tam gandrīz nedēļu badināti, lai, gaidot uz labās barības atgriešanos, ielīstu mājiņās, gliemeži ir gatavi caur katlu un pannu nonākt gastronomiskajā paradīzē.

Kārli, bijušās prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas dēlu, angļu valodas tulku un lidojumu žurnāla Baltic Outlook tekstu rediģētāju, esmu jau satikusi lietišķā gaisotnē. Negaidu, ka viņš izplūdīs dzejiskos epitetos, uzburdams ķiplociņa un sviesta smaržu, kas ceļas no tikko ceptiem ragaiņiem. Domājot par šo delikatesi, franciski – escargots -, atmiņās esmu Parīzes krodziņā, kur pirmoreiz ēdu čaulās ceptos gliemežus, piekožot kraukšķīgu bageti un dzerot labu vīnu. Labprāt to atkārtotu Latvijā!

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu