Gluži kā no dzeltenās cisternas • IR.lv

Gluži kā no dzeltenās cisternas

4
SIA Ilgezeem īsto raudzēto kvasu brūvē jau 12 gadus, savukārt citi Latvijas ražotāji ir sarosījušies tikai tagad, — tā savu uzņēmumu uzliela eksporta un attīstības projektu vadītāja Dace Skulte un reklāmas un komercpakalpojumu speciāliste Agija Rumpe. Padomjlaiku kvasa cisterna līdzās vēsturiskās Ilgezeem fabrikas ieejai Daugavgrīvas ielā gan vairs ir tikai dekoratīvs elements.
Ieva Puķe

Ilgezeem raudzētais kvass, it īpaši vasaras karstumā, ir kļuvis populārs pat tālbraucēju šoferu vidū Polijā. Tā ražošana nākamvasar pieaugs trīs reizes

Konkurence nāk par labu patērētājiem, saka SIA Ilgezeem eksporta un attīstības projektu vadītāja Dace Skulte. No 1.jūlija ir stājušies spēkā grozījumi likumdošanā, kas, līdzīgi kā «krējuma» un «krējuma izstrādājuma» gadījumā, paģēr uz dzēriena pudelēm rakstīt «kvass» tikai tad, ja iekšā ir īsts raudzēts produkts, nevis ātri pagatavots maisījums ar kvasa garšu. Ilgezeem «pareizo» kvasu brūvē jau 12 gadus. Tikai eksperti līdz šim sapratuši, kāpēc viņu ražojums ir maksājis vairāk nekā konkurentu ātrās dziras. Vēl gan līdz oktobrim citiem Latvijas uzņēmumiem atļauts līmēt vecās etiķetes, toties nākamvasar, jau paņemot rokās pudeli, mēs skaidri zināsim, vai iekšā ir īsts kvass, kvasa dzēriens vai limonāde.

Zīdītājām un studentiem
No 1500 tonnām dzēriena puse tiek patērēta Latvijā, – Dace Skulte un viņas kolēģe reklāmas un komercpakalpojumu speciāliste Agija Rumpe nosauc Ilgezeem rūpnīcas ikgadējo kvasa ražošanas apjomu. Uzņēmuma daļa Latvijas kvasa tirgū ir 23%. Vēl līdz pagājušajam gadam īsta raudzētā kvasa kategorijā ir bijis tikai viens nopietns konkurents – Cēsu alus ražotais Ulmaņlaiku kvass, tagad likumu izmaiņu un, iespējams, arī cilvēku domāšanas pārmaiņu dēļ konkurentu sarodas arvien vairāk.

Veldzē slāpes, dod enerģiju, palīdz kuņģim. Satur derīgos E un B grupas vitamīnus – dāmas sāk slavēt Ilgezeem brūno dziru, līdzīgu tai, kādu padomju laikos tirgoja no dzeltenām cisternām «ar tārpiņu» iekšā. Tagad šāds pārvadāšanas veids aizliegts sanitāro normu dēļ, bet sadarbības partneris Bochka.lv atradis risinājumu – autentiskā, mirdzoši restaurētā cisternā ieliek termomucu – ķeģi – un no tās kausos tecina nefiltrētu kvasu masu pasākumu apmeklētājiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu