Māņu gājiens • IR.lv

Māņu gājiens

3
Pauls Raudseps

Ierosinot pensiju indeksāciju, ZZS cenšas neitralizēt uzbrukumu savam oligarham

Kad Valdis Zatlers ierosināja Saeimas atlaišanu, viņš to pamatoja ar nepieciešamību vērsties pret oligarhu varu Latvijā. Gan balsojumam par Saeimas atlaišanu, gan tam sekojošajām vēlēšanām bija jāpārtop par iespēju tautai atbildēt uz vienu vienīgu jautājumu: vai jūs esat par vai pret valsts nozagšanu? 

Izrādās, pilsoņi tomēr nav gatavi sevi asociēt ar politbiznesmeņiem un viņu shēmam. Uzrunā tautai Zatlers sevišķi norādīja uz oligarha nr.1 Aivara Lemberga kaitīgo ietekmi, un drīz pēc tam Latvijas faktu aptaujā parādījās krass atbalsta sarukums Lembergu apkalpojošās Zaļo un Zemnieku savienības reitingā, kurš samazinājās no vairāk nekā 15% maijā līdz 10,6% jūnijā – gandrīz par trešdaļu.

Lembergam var daudz ko pārmest, tikai ne vienaldzību pret savas varas un interešu aizstāvību. Pēc sākotnēji histēriskās reakcijas («Jūs varat ielikt mani cietumā, zākāt, apsmiet un pat fiziski iznīcināt, bet jūs nevarat mani salauzt!») Lembergs ātri saprata, ka glābiņš var būt tikai sabiedrības uzmanības centra novēršana no oligarhiem, liekot lietā jau sen pārbaudīto metodi – balsotāju uzpirkšanu par valsts naudu. Ja grib balsis pirkt vairumā, kas var būt efektīvāks par solījumiem valsts politiski aktīvākajai grupai – pensionāriem? 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu