Ko atlaidīsim? • IR.lv

Ko atlaidīsim?

5
Aivars Ozoliņš

Ja balsojam par Saeimas atlaišanu, jābalso arī par oligarhu atlaišanu

Diezin vai kāds šaubās par tautas nobalsošanas iznākumu. Taču atlaist Saeimu būs vienkāršāk nekā ievēlēt vietā tādu, kuru nevajadzētu atkal atlaist (ko turklāt trīs gadus līdz nākamajām vēlēšanām nevarēs izdarīt). Tāpēc der precizēt, par ko būs šī Latvijas vēsturē pirmā tautas nobalsošana par Saeimas atlaišanu.

Tiešais iemesls, kas lika prezidentam Valdim Zatleram ierosināt Saeimas atlaišanu, bija tās vairākuma balsojums pret KNAB un Ģenerālprokuratūras lūgumu atļaut kratīšanu deputāta Aināra Šlesera dzīvesvietās. Šā 26.maija balsojuma izdrukai vajadzētu būt par rokai, dodoties vēlēt jaunu Saeimu, kad šī būs atlaista. Jo tie paši – Zaļo un Zemnieku savienība, Saskaņas centrs, Par labu Latviju! – pastāvīgi balsojuši un turpina balsot par «demokrātijas privatizāciju», ko prezidents ar 28.maija lēmumu vēlētos izbeigt.

Taču politika mēdz būt ironiska. «Referendumu» saistībā ar Saeimas darba vērtēšanu pirmais minējis nevis prezidents Zatlers, kura rīkojuma nr.2 konstitucionālās sekas būs referendums par Saeimas atlaišanu, bet gan Tautas partijas dibinātājs Andris Šķēle, kurš ar «referenduma» piesaukšanu raudzīja attaisnot tieši tādu «demokrātijas privatizāciju», kādu Zatlers mēģina tagad apturēt.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu