Lielais atkusnis • IR.lv

Lielais atkusnis

3
Arvien vairāk islandiešu atgriežas darbā, ko pieprot vislabāk — tas nozīmē arī zveju. Zivis aizvien veido aptuveni 40% no Islandes eksporta.

Pirms gadiem pieciem šķita, ka visi islandieši ir pasaulē gudrākie un apsviedīgākie baņķieri. Tad nāca krīze. Kas viņi ir tagad?

Ja gribas saprast, kas notika Islandē – sabrukums, banku krīze un jau manāmās atkopšanās pazīmes -, jāsāk pie premjera biroja Reikjavīkas centrā un jāpaiet uz austrumiem, uzkāpjot stāvkrastā ar skatu uz Fahsabloui līča stindzinošajiem ūdeņiem. Tur atrodas lietotu auto placis. Īpašnieks ir īsa auguma, 61 gadu vecs vīrietis ar netipiski bieziem briļļu stikliem. Gidfinirs Haldoursons jeb Gūfijs, kā iesaukuši draugi. Palūdziet, lai viņš pastāsta savu pieredzi ar Porsche tirgošanu. 

Islandes ekonomiskā buma laikā no 2003. līdz 2008.gadam placī ieradās regulāri klienti, lai pirktu Porsche. Līzingā, bez jebkādas pirmās iemaksas. Gūfijs nejautāja, ar ko klients nodarbojas. Patiesībā viņš pat neinteresējās, kā klients atmaksās aizdevumu – tā bija bankas, nevis tirgotāja problēma. Gūfijs pārdeva luksusa auto, ar ko klients brauca nākamo mēnesi, līdz bija jāveic pirmā iemaksa. Klients to nevēlējās, tāpēc Gūfijs, kam patika izdabāt klientiem, palīdzēja vīrietim pārdot auto ar… peļņu. Gūfijs atpirka auto par lielāku cenu, nekā bija pārdevis. Tad klients atkal nopirka to pašu auto, ņemot vēl lielāku līzingu. Tā tas turpinājās mēnesi pēc mēneša. Izrādās, Gūfijs vienu un to pašu auto atpirka un pārdeva sešas reizes, katru reizi iemanoties paaugstināt tā cenu. 

Lai sapratu, kā šāda stratēģija vispār iespējama, ir jāiepazīstas arī ar banku sistēmu Islandē. 2001.gadā valdība nolēma samazināt savu kontroli banku sektorā, dodot zaļo gaismu privatizācijai. Tā rezultātā, kā skaidro Islandes Universitātes ekonomikas profesors Gilfi Soega, «bankas nonāca dažu turīgu biznesmeņu rokās». Šie biznesmeņi nolīga vietējos baņķierus, kuriem bija maza pieredze starptautiskajā banku sistēmā. Viņi palaida parādzīmes starptautiskajā tirgū, kur investori ar prieku tās pirka. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu