Eiropas koloniālā amnēzija • IR.lv

Eiropas koloniālā amnēzija

2

Replika pēc intervijas ar Īenu Burumu žurnāla Ir šāgada 25.numurā

Īens Buruma intervijā Paulam Raudsepam skaidro pret imigrantiem vērsta populisma pieaugumu Eiropā ar to, ka trūkst kontrolētas un mērķtiecīgas migrācijas politikas. Buruma pauž liberālu attieksmi pret imigrāciju. Viņš uzskata, ka Eiropai nepietiek ar bēgļu un patvēruma meklētāju politiku, un rosina ieviest kontrolētu ekonomisko imigrāciju, kuras ietvaros tiktu veikti aprēķini par to, kur un kādi imigranti vajadzīgi, kā arī ieviestas kvotas. 

Taču Burumas paustais ir lielisks piemērs tam, ka liberālā Eiropa cieš no koloniālās amnēzijas, t.i., no to vēsturisko procesu apklusināšanas un aizmiršanas, kuri lielā mērā veido mūsdienu «migrācijas problēmu» Eiropā. 

Lai saprastu, kā darbojas koloniālā amnēzija, nepieciešams izvērsti citēt Burumu. Buruma apgalvo: Eiropā «cilvēkiem, un ne gluži bez pamata, ir sajūta, ka imigrāciju viņiem uztiepj elites, kuras faktiski šo procesu nespēj kontrolēt. Kā jūs zināt (mans uzsvars – aut.), tas sākās ar viesstrādniekiem – Gastarbeiter, kuriem it kā nebija domāts palikt attiecīgajās valstīs. Bet tad viņiem pievienojās viņu ģimenes, un, pirms kāds bija sapratis, kas notiek, veselos pilsētu rajonos virsroku pēkšņi bija guvuši imigranti, un jebkurš, kurš par to sūdzējās, tika norakstīts kā rasists. Daudzējādā ziņā tā bija nekontrolēta imigrācija, kas var būt nevēlama. Tas ir iemesls, kāpēc populistiem, kuri pēc savas būtības ir pret eliti, piemīt zināma pievilcība. Manuprāt, tas vienkārši pastiprina argumentu, ka imigrācija ir jākontrolē, nevis jāpieļauj tāda nejauša, de facto imigrācija, kura patiesībā nebija gribēta.» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu