Bīstamas sarunas? • IR.lv

Bīstamas sarunas?

6

Mēneša laikā, kopš Pasaules Veselības organizācija (PVO) brīdināja par mobilo tālruņu iespējamo saistību ar paaugstinātu galvas audzēju risku, jautājumu nav kļuvis mazāk, tieši pretēji – aizvien trūkst pārliecinošu argumentu.


Par un pret

1. Kopš mobilo tālruņu parādīšanās veikti daudzi pētījumi, lai pārbaudītu to iespējamo ietekmi uz veselību, taču neviens nav devis pārliecinošas atbildes.

2. PVO balstījusies uz vienu lielu pētījumu: 2000.-2004.gadā zinātnieki sekoja tālruņu lietotājiem 13 valstīs. «Ļoti aktīvi tālruņu lietotāji» par 40% biežāk slimojuši ar gliomu, kas ir agresīvs smadzeņu audzēja veids. Taču ir viena problēma: pirms nepilniem desmit gadiem cilvēki runāja pa mobilo tālruni vidēji divas stundas mēnesī. Tagad šis rādītājs ir krietni augstāks.

3. Mobilo tālruņu aizstāvji norāda, ka tie izstaro nejonizējošo radiāciju, kas ir pārāk vāja, lai salauztu ķīmiskās saites un bojātu DNS. Līdz ar to nav zināmi tādi bioloģiski mehānismi, kas izskaidrotu tālruņu kaitīgo ietekmi uz veselību.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu