Mārtiņš Šteins, Freibergu krustdēls • IR.lv

Mārtiņš Šteins, Freibergu krustdēls

Mārtiņš Šteins pirms septiņiem gadiem Freibergu pāri uzaicināja kļūt par krustvecākiem. Viņi piekrita. Nesen Mārtiņš aizrakstīja Andrim Bērziņam un ielūdza apmeklēt Nītaures vidusskolu — 8.jūlijā, prezidenta inaugurācijas dienā, viņš to darīs
Ieva Alberte

Kad Mārtiņam bija 10 gadu, viņš ar folkloras kopu koncertēja pasākumā, kurā viesojās arī prezidente Vaira Vīķe-Freiberga. Puika palūdza drošībniekiem, lai viņu nofotografē ar Freibergu pāri

Pēc diviem gadiem Mārtiņa mamma ieminējās, ka vajadzētu nokristīties. Mammai nezinot, viņš aizrakstīja vēstuli prezidentei, kurā pastāstīja par sevi, un pievienoja bildi. Pēdējā rindkopā pajautāja, vai Freibergu pāris gribētu kļūt par krustvecākiem. Pēc mēneša uz Nītaures pagastu zvanīja no prezidenta kancelejas un meklēja Šteinu tālruni. Pagastā numuru nezināja, jo ģimene uz Nītauri bija pārcēlusies nesen. To Šteini izlēma, kad autoavārijā bojā gāja tētis.

Kad Mārtiņa kontakti tomēr bija atrasti, viņš par savu vēlmi bija piemirsis. Ciemos ieradās prezidentes padomnieces un pavēstīja, ka Freibergi piekrituši kļūt par krustvecākiem. Viņi gan nevarēja ierasties uz kristībām, jo bija ārzemēs, taču kristību apliecībā tika ierakstīti. Drīz vien Freiberga kungs atbrauca ciemos, pēcāk viņi tikās kādā kafejnīcā Rīgā. No krustmātes Mārtiņš saņēma vēstules. Rokrakstā, ko bija grūti salasīt. Reiz viņa norādījusi, ka nav veselīgi tik vēlu iet gulēt, kā to darot Mārtiņš.

Ar katru gadu kontakts izveidojās ciešāks. Freibergi ciemojās Nītaurē gan 1.septembrī skolā, gan Šteinu mājās. Mārtiņš krustmātei dzimšanas dienā dāvāja paša audzētus dārzeņus un lasītas ogas. «Viņiem abiem ļoti garšo ogas.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu