Man nevajag iPhone • IR.lv

Man nevajag iPhone

4
Foto — Nils Vilnis
Ieva Alberte

Radio 101 dīdžejs Toms Grēviņš nēsā Latvijas hipstera nr.1 titulu, lai arī tam absolūti neatbilst. Šosestdien būs viņa šīsvasaras iespaidīgākā uzstāšanās Fonofest, taču līdz 2014.gadam viņš solās uzrakstīt grāmatu

Vispirms jāievieš skaidrība par to, kas ir hipsters, lai saprastu, vai tas ir Toms Grēviņš. Zvanu sociālantropologam Klāvam Sedleniekam. Viņš atzīst, ka nezina. Reiz viņam to tviterī esot pajautājis Toms Grēviņš. Sedlenieks ieteicis viņam apskatīties vikipēdijā. Un iesaka to arī man. 

Tātad, hipsteri ir subkultūra, kas radās 40.gados. Hipsteri bija džeza fani un pārņēma džeza mūziķu dzīvesstilu. Amerikāņu literāts Džeks Keruaks tos aprakstīja kā dumpīgus jauniešus. Tagad hipsteri reinkarnējušies, ar šo terminu izprotot lielākoties konkrētu dzīvesveidu un ģērbšanās stilu. Hipsters, visticamāk, valkā Converse kedas, apspīlētas bikses, lielus briļļu rāmjus, dzīvojas pa kafijotavām, lieto jaunāko tehniku – Mac, iPad, iPhone, brauc ar bezbremžu (fixed gear) velosipēdiem ar šaurām riepām jeb fiksīšiem, ēd ekoloģisko pārtiku. Hipsteri blogo un tvīto. «Hipsteris ir Rietumu civilizācijas beigu simbols, jo tik ļoti no realitātes atšķirta un ar neko nesaistīta kultūra vienkārši nespēj radīt vairs neko jaunu,» lasāms 2008.gadā alternatīvajā dzīvesstila žurnālā Adbusters kanādiešu žurnālista Duglasa Hedova rakstā Hipsteri: Rietumu civilizācijas strupceļš. Tātad mūsdienās hipsteri ir izdomāta identitāte. 

30 Latvijas hipsteru topu izveidojis kāds nezināms cilvēks, publiskojis blogā, un viņa padarītais guvis ievērību. Sarakstu citē un piesauc. Topā iekļuvis režisors Alvis Hermanis kā «sabiedrības bākuguns», Artūrs Mednis – «paskaties, ko es varu izdarīt ar savu aifonu», Ilmārs Šlāpins – «vecs hipsters tviterī, skumji». Topa flagmanim Grēviņam veltīts šāds apzīmējums: «Nepiemīt muzikālā gaume, likt plates, ķipa, tagad nozīmē spēlēt mūziku.» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu