Sametinās jebko • IR.lv

Sametinās jebko

3
Speciālā metināšana dibinātājs Nikolajs Daņilovs amata iemaņas apguva arī pats: «Lai pilnībā apgūtu specialitāti, es tai veltīju desmit gadus. Jo vairāk uzzināju, jo vairāk mani pārsteidza.» Foto — Kaspars Krafts, F64

Daugavpils metinātāja veidots uzņēmums palīdz modernizēt Uzbekistānas dzelzceļa lokomotīves un apkalpo franču mašīnbūvētājus, kas ražo arī visurgājējus 

Atgriezies no armijas, mehāniķis Nikolajs Daņilovs sāka Daugavpilī strādāt par metinātāju. Soli pa solim apguva aroda noslēpumus, un 90.gadu otrajā pusē pats no savas kabatas samaksāja par gadu ilgiem metināšanas kursiem Vācijā. Toreiz noskaitītās 3500 vācu markas nebija nekāds nieks, toties, saņemot Eiropas Savienības metināšanas tehnologa sertifikātu, Daņilovs «iestājās» ES, vēl ilgi pirms to izdarīja Latvijas valsts. Tagad Daņilova veidotais uzņēmums SM lielāko daļu savu ražojumu piegādā tieši Eiropas partneriem, starp kuriem ir arī mašīnbūves gigants French Elevator. Uzņēmīgais daugavpilietis spējis pat atvilināt atpakaļ uz Latviju labus speciālistus, kas savulaik devās peļņā uz ārzemēm. 

Tas, ka uzņēmums Speciālā metināšana jeb SM radās tieši Daugavpilī un to nodibināja Nikolajs Daņilovs, ir likumsakarīgi. Metālapstrāde iekaroja paliekošu vietu šajā pilsētā jau 19.gadsimta vidū, kad Baltijā tika izbūvēta pirmā dzelzceļa līnija Rīga-Dinaburga. Arī pašlaik te ir 18 lielu un ne tik lielu metālapstrādes uzņēmumu, kuros kopā strādā nepilni trīs tūkstoši cilvēku, tāpēc šī joma joprojām tiek uzskatīta par galveno rūpniecības nozari pilsētā. 

Savukārt Daņilovs 1987.gadā pabeidza Daugavpils Dzelzceļa transpor-ta tehnikumu kā mehāniķis un pēc metinātāja karjeras sākuma virzījās uz augšu, kļūstot par brigadieri, meistaru, inženieri tehnologu un visbeidzot par lielās Lokomotīvju remonta rūpnīcas galveno metinātāju. Kolēģi to skaidro ar viņa īpašo tehnoloģiski orientēto domāšanas veidu. Viņš pats – ar patieso interesi par savu arodu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu